Wieprzowina vindaloo

- Krok 1Umyj mięso, całkowicie usuń tłuszcz i pokrój w małą kostkę. W rondlu rozgrzej tłuszcz i zrumień mięso, aż zacznie puszczać sok.
- Krok 2Obierz pomidory. Pokrój cebule i czosnek, smaż przez około 2 minuty. Dodaj paprykę, obrane ze skórki pomidory, kurkumę, posiekany imbir, pokrojoną papryczkę chilli.
- Krok 3Dolej wodę, dodaj kostkę Knorr i duś pod przykryciem przez 30 minut. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
- Krok 4Odkryj rondel i odparuj prawie całą wodę. Dodaj pozostałe składniki. Duś przez kolejne 30 minut na bardzo małym ogniu. Mieszaj, aby mięso i sos nie przywierały do dna. Podawaj na ciepło z ryżem.
Przygotowanie

Liść laurowy z Turcji
Wieńce z wawrzynu zdobiły kiedyś czoła zwycięzców olimpiad. Dziś ich listki to niezastąpiony dodatek do wielu dań – zwłaszcza zup, bigosów, sosów czy gulaszy. Rozetrzyj je w dłoniach, a uwolnisz esencjonalne olejki. Ten smak przeniesie Cię wprost na tureckie stragany, których bogaty asortyment przyprawia o zawrót głowy!