Wieprzowina vindaloo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina vindaloo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

8 sztuk

175 gramów

25 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

2 sztuki

6 ziaren

3 sztuki

0.5 litra

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, całkowicie usuń tłuszcz i pokrój w małą kostkę. W rondlu rozgrzej tłuszcz i zrumień mięso, aż zacznie puszczać sok.

Wieprzowina vindaloo - Krok 1

Krok 2

Obierz pomidory. Pokrój cebule i czosnek, smaż przez około 2 minuty. Dodaj paprykę, obrane ze skórki pomidory, kurkumę, posiekany imbir, pokrojoną papryczkę chilli.

Wieprzowina vindaloo - Krok 2

Krok 3

Dolej wodę, dodaj kostkę Knorr i duś pod przykryciem przez 30 minut. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

Wieprzowina vindaloo - Krok 3

Krok 4

Odkryj rondel i odparuj prawie całą wodę. Dodaj pozostałe składniki. Duś przez kolejne 30 minut na bardzo małym ogniu. Mieszaj, aby mięso i sos nie przywierały do dna. Podawaj na ciepło z ryżem.

Wieprzowina vindaloo - Krok 4
9

Opinie o przepisie

  • Paweł Papież Chaosu

    Paweł Papież Chaosu , 12.12.2011

    jesli zas chodzi o ostrosc, to Vindaloo wczale nie jest ostrym strasznie curry, proponuje zjesc Lamb Phall

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Papież Chaosu

    Paweł Papież Chaosu , 12.12.2011

    moze tez byc polewka piwna z kurczakiem :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Papież Chaosu

    Paweł Papież Chaosu , 12.12.2011

    tajskie zielone curry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małga Braksator

    Małga Braksator , 12.12.2011

    kiedyś pracowałam w anglii w restauracji serwujące wiele dań kuchni indyjskiej.. vindaloo było tak ostre, że od samego niesienia do stolika łzy leciały.. zawsze podziwiałam odwagę zamawiających tę potrawę gości, sama zaś - nigdy nie spróbowałan..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.12.2011

    Samuel, koniecznie spróbuj, to bardzo proste do zrobienia danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Samuel Steinborn

    Samuel Steinborn , 12.12.2011

    Akurat wczoraj oglądałem serial Outsourced, rzecz działa się w Indiach i było też o vindaloo - koniecznie muszę spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joseph Maski

    Joseph Maski , 12.12.2011

    Wychodzi,że to jest niezłe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Gołąbek

    Patrycja Gołąbek , 12.12.2011

    u mnie jak co poniedzialek--->pomidorowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Smardzewska

    Kasia Smardzewska , 12.12.2011

    pomidorowa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina vindalooWieprzowina vindaloo

Umyj mięso, całkowicie usuń tłuszcz i pokrój w małą kostkę. W rondlu rozgrzej tłuszcz i zrumień mięso, aż zacznie puszczać sok.