Steki z karkówki z leśnymi grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z karkówki z leśnymi grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

1278 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar pozostaw.

Steki z karkówki z leśnymi grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso osusz i posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w temp. 180 °C.

Steki z karkówki z leśnymi grzybami - Krok 2

Krok 3

Na tą samą, rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj pokrojone grzyby, rozmaryn oraz Sos do pieczeni jasny Knorr– sos gotuj kilka minut. Dodaj świeży rozmaryn. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj z przygotowanym sosem oraz kaszą.

Steki z karkówki z leśnymi grzybami - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast karkówki możesz użyć innego mięsa, np. polędwiczki wieprzowej lub też piersi z kurczaka.

196

Opinie o przepisie

  • Teresa Kłujszo

    Teresa Kłujszo , 31.10.2016

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilka Kosieradzka

    Emilka Kosieradzka , 02.08.2016

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 16.06.2016

    Nie robiłam ale już czuję ten zapach i pyszny smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Kwiatkowska

    Mirka Kwiatkowska , 14.04.2016

    mniamuśne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Siwiec

    Leszek Siwiec , 26.10.2015

    Jemu nie zaszkodzi -a szkoda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Siwiec

    Leszek Siwiec , 26.10.2015

    Bardzo !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarne przeboje

    Kulinarne przeboje , 26.10.2015

    Pyszności <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Bukowski

    Grzegorz Bukowski , 26.10.2015

    Co mam zrobić bo nie umie gotować :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Kłos

    Zenon Kłos , 26.10.2015

    pierwsze danie z muchomorami kaczorowi na śniadanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wojtkowiak

    Anna Wojtkowiak , 26.10.2015

    apetycznie wygląda...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Stanczuk

    Halina Stanczuk , 26.10.2015

    lubie karkowke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 26.10.2015

    lubicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Bukolt

    Zdzisław Bukolt , 26.10.2015

    O tak, bardzo ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Hackiewicz

    Dorota Hackiewicz , 26.10.2015

    Matko jakie pyszności !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Eugeniusz Berszakiewicz

    Leszek Eugeniusz Berszakiewicz , 25.10.2015

    przepisy.pl z dopiskiem sponsorowane. Przez kogo? Tych od zbierania grzybów, czy przerabiania zwierząt na karkówki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Pędzich

    Ireneusz Pędzich , 25.10.2015

    I to jak!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Chudy

    Marian Chudy , 25.10.2015

    A ja dzisiaj miałem kaczkę Polską...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Poręba

    Grażyna Poręba , 25.10.2015

    Któż jej nie lubi, smacznego.Pozdrawiam.:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Stoińska

    Ela Stoińska , 25.10.2015

    Dziś miałam na obiad :) + modra kapusta no i pyry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Zawadzka

    Jolanta Zawadzka , 25.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Ziemba

    Maria Ziemba , 25.10.2015

    pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Cieslikowska

    Monika Cieslikowska , 25.10.2015

    bardzo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Kopeć

    Zbyszek Kopeć , 25.10.2015

    Jeśli leśne, to i karkówka musi być z dzika.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mysza

    Magda Mysza , 25.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Krul Prymas

    Renata Krul Prymas , 25.10.2015

    nie moge ale wyzerka ja poprosze pysznosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marylka Mazurkiewicz

    Marylka Mazurkiewicz , 25.10.2015

    fakt duzo cholesterolu ...ale mniam!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Matysiak

    Adam Matysiak , 25.10.2015

    Super która pani zaprasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kielar

    Mariola Kielar , 25.10.2015

    chyba samo zło :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Jabczyńska

    Alicja Jabczyńska , 25.10.2015

    mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lidzbarska

    Maria Lidzbarska , 25.10.2015

    Ba lubimy Uwielbiamy tak jak widze z kasza moga byc jeszcze buraczki

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z karkówki z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z karkówki z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z karkówki z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z karkówki z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z karkówki z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z karkówki z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z karkówki z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z karkówki z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z karkówki z leśnymi grzybamiSteki z karkówki z leśnymi grzybami

Pieczona karkówka doskonale smakuje z kaszą. Do pieczonego mięsa z aromatycznym sosem szczególnie dobrze pasuje kasza jęczmienna, gryczana lub jaglana.