
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
null
5 sztuk
null
null
1 kilogram
6 łyżek
null szczypt
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w 3 cm kostkę. Obtocz w mące i podsmaż na oleju.
Krok 2
Obrana cebulę posiekaj. Obrane marchewki i ziemniaki pokrój w dużą kostkę.
Krok 3
Mięso przełóż do rondelka, wsyp cebulę i dolej 2 szklanki wrzącej wody. Przypraw solą, pieprzem i zielem angielskim.
Krok 4
Duś od czasu do czasu mieszając do momentu kiedy mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje około 1 godziny.
Krok 5
Marchewkę i ziemniaki wsyp do rondla z mięsem, wymieszaj i duś 20 minut do chwili gdy warzywa będą miękkie.
Krok 6
Dodaj groszek i ponownie dopraw solą i pieprzem. Dwie łyżki mąki wymieszaj z wodą i wlej do potrawy, zagotuj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej