Kluseczki kładzione ziemniaczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluseczki kładzione ziemniaczane

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2500 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wspyp mieszankę na placki ziemniaczane. Wlej 400 ml zimnej wody i mieszaj aż masa zgęstnieje i nie będzie większych grudek. Wbij jajko, wymieszaj ponownie.

Krok 2

Do garnka nalej ok. 2,5 l wody, zagotuj, osól .

Krok 3

Końcówkę małej łyżeczki zanurz we wrzątku i nabieraj nieduże porcje ciasta, wrzucej je do gotującej wody i za każdym razem ponownie mocz łyżeczke we wrzątku. Postępuj tak aż do zużycia całej masy.

Krok 4

Zamieszaj kluski dużą łyżką i gotuj na małym ogniu ok. 3 minut. Odcedź i gotowe! Podawaj z mięsem, sosem albo okraszone skwarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluseczki kładzione ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluseczki kładzione ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluseczki kładzione ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluseczki kładzione ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluseczki kładzione ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluseczki kładzione ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluseczki kładzione ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluseczki kładzione ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej