Bajaderka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

244 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

928 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1047 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

0.5 szklanki

100 gramów

300 gramów

0.25 łyżeczki

100 gramów

4 łyżki

3 łyżki

250 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatniki drobno pokrusz w misce.

Bajaderka - Krok 1

Krok 2

W rondlu zagotuj mleko, cukier, połowę masła i kakao. Lekko przestudź i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami, powidłami, masłem orzechowym oraz ekstraktem rumowym. Wszystko zagnieć do otrzymania jednolitej masy.

Bajaderka - Krok 2

Krok 3

Z przygotowanej masy uformuj kulki i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.

Bajaderka - Krok 3

Krok 4

Pozostałą części masła i czekoladę rozpuść w rondlu delikatnie mieszając. Schłodzone kule obtocz w ciepłej polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. Odstaw do stężenia w temperaturze pokojowej.

Bajaderka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka, jeśli lubisz, możesz dodać bakalie.  

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bajaderka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Meksykańskie burittos
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BajaderkaBajaderka

Jeśli nie przepadacie za pieczeniem ciast, a macie ochotę na domowe słodkości, wypróbujcie przepis na bajaderkę. Z pewnością spełni wasze kulinarne oczekiwania! Wystarczy wymieszać pokruszone herbatniki z masłem, kakao, dżemem i masłem orzechowym, aby otrzymać aromatyczną i pyszną masę, która po wystudzeniu stanie się idealnym deserem na każdą okazję. Co więcej, ciasto bajaderka cechuje także oryginalny wygląd. Słodkie kulki w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi, estetycznie wyglądają na każdym stole. Spróbujcie!

Dla kogo?

Bajaderka to pomysł na deser dla osób szukających inspiracji na słodkości bez pieczenia.

Na jaką okazję?

Na każdą! Bajaderka na herbatnikach doskonale zaprezentuje się na imprezowym czy świątecznym stole. Jest także świetnym pomysłem na codzienną porcję domowych słodkości.

Czy wiesz, że?

Inną nazwą bajaderki jest „kula rumowa”. Określenie to wywodzi się od aromatu ciasta, które wzbogacone jest dodatkiem rumowym.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy bakaliowych smaków do gotowej masy na bajaderkę mogą dodać ulubione suszone owoce.