Bajaderka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

52

229 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

928 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1047 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

420 gramów

1 łyżeczka

masa:

1 szklanka

100 gramów

1 sztuka

5 łyżek

400 gramów

polewa:

2 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, wymieszaj mikserem, a następnie szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5.

Krok 2

Dwie formy prostokątne o wymiarach 22x28cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 3

Dno każdej z przygotowanych form wylep jedną częścią ciasta. Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 25 minut.

Krok 4

Przygotuj masę. Grubszy placek ciasta pokrusz w dłoniach. W misce wymieszaj mleko, cukier puder, kakao, połowę marmolady i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.

Krok 5

Dodaj pokruszone ciasto i bakalie. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką.

Krok 6

Pozostawiony placek ciasta posmaruj resztą marmolady.

Krok 7

Na ciasto wyłóż przygotowaną wcześniej masę, równomiernie rozprowadź i lekko ugnieć.

Krok 8

Do rondelka wlej śmietankę i włóż połamaną czekoladę.

Krok 9

Podgrzewaj, aż polewa będzie gładka i gęsta. Polewą polej ciasto.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BajaderkaBajaderka

Czekoladowe ciasto z dużą ilością bakalii na kruchym spodzie, czyli popularna bajaderka. W tym przepisie herbatniki wykorzystasz zarówno jako spód bajaderki, jak i jako część jej nadzienia. Dlatego przed pieczeniem koniecznie pamiętaj, by podzielić kruche ciasto lub ciasteczka na dwie części, w podanych powyżej proporcjach. Składniki czekoladowego nadzienia to głównie mleko, konfitury, cukier puder, kakao oraz marmolada. Po ich zmieszaniu dołącza się również bakalie. Sprawdzą się suszone owoce, różnego rodzaju orzechy, np. włoskie lub nerkowca oraz wiórki kokosowe. Całość wykłada się na kruchy spód lub herbatniki i mocno ugniata. Bajaderkę polewa się aksamitną polewą z gorzkiej czekolady oraz śmietanki. Aby wszystko dobrze zastygło, należy włożyć ciasto na jakiś czas do lodówki. Do dekoracji całości wykorzystuje się także bakalie, np. kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Jako ozdoba sprawdzi się natomiast pokruszona czekolada. Zapoznaj się z przepisem na pyszną bajaderkę i podziel się swoją opinią w komentarzu.