
Składniki
700 gramów
0.5 szklanki
100 gramów
300 gramów
0.25 łyżeczki
100 gramów
4 łyżki
3 łyżki
250 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatniki drobno pokrusz w misce.

Krok 2
W rondlu zagotuj mleko, cukier, połowę masła i kakao. Lekko przestudź i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami, powidłami, masłem orzechowym oraz ekstraktem rumowym. Wszystko zagnieć do otrzymania jednolitej masy.

Krok 3
Z przygotowanej masy uformuj kulki i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.

Krok 4
Pozostałą części masła i czekoladę rozpuść w rondlu delikatnie mieszając. Schłodzone kule obtocz w ciepłej polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. Odstaw do stężenia w temperaturze pokojowej.


Dobra rada:
Do środka, jeśli lubisz, możesz dodać bakalie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Bajaderka
Jeśli nie przepadacie za pieczeniem ciast, a macie ochotę na domowe słodkości, wypróbujcie przepis na bajaderkę. Z pewnością spełni wasze kulinarne oczekiwania! Wystarczy wymieszać pokruszone herbatniki z masłem, kakao, dżemem i masłem orzechowym, aby otrzymać aromatyczną i pyszną masę, która po wystudzeniu stanie się idealnym deserem na każdą okazję. Co więcej, ciasto bajaderka cechuje także oryginalny wygląd. Słodkie kulki w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi, estetycznie wyglądają na każdym stole. Spróbujcie!
Dla kogo?
Bajaderka to pomysł na deser dla osób szukających inspiracji na słodkości bez pieczenia.
Na jaką okazję?
Na każdą! Bajaderka na herbatnikach doskonale zaprezentuje się na imprezowym czy świątecznym stole. Jest także świetnym pomysłem na codzienną porcję domowych słodkości.
Czy wiesz, że?
Inną nazwą bajaderki jest „kula rumowa”. Określenie to wywodzi się od aromatu ciasta, które wzbogacone jest dodatkiem rumowym.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy bakaliowych smaków do gotowej masy na bajaderkę mogą dodać ulubione suszone owoce.