Składniki
700 gramów
1 opakowanie
50 gramów
300 mililitrów
20 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojoną w kostkę marchew ugotuj do miękkości w wodzie z Bulionetką warzywną Knorr, na końcu dodaj groszek. Odcedź.
Krok 2
Na patelni rozpuść tłuszcz, dodaj bułkę i smaż na złocisty kolor.
Krok 3
Połącz bułkę z marchewką dokładnie mieszając.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marchewka z groszkiem w bułce tartej
Kiedy skończą ci się pomysły na sałatki do obiadu, najlepiej powrócić do klasyków, które zawsze się sprawdzają. Marchewka z groszkiem jest bardzo popularnym dodatkiem. Jak podkreślić jej smak? Wystarczy połączyć ją z podsmażoną na tłuszczu tartą bułką. Dzięki temu warzywa staną się chrupiące i jeszcze bardziej apetyczne. Najpierw jednak należy je ugotować do miękkości. Jeśli zależy ci na czasie, możesz kupić gotową mrożonkę marchewki z groszkiem. Jednak samodzielnie przygotowana, będzie dużo bardziej atrakcyjna. Z czym serwować marchewkę z groszkiem? Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i ryb oraz dań jarskich. Może być ona podawana z kotletem schabowym bądź z klopsami. Dobrze komponować będzie się też z paluszkami rybnymi lub rybnymi filetami w złocistej panierce. Pasować będzie również do delikatnego ziemniaczanego purée oraz sznycli. Marchewka z groszkiem najlepiej smakuje na ciepło, jednak podawana na zimno też będzie wyśmienita.