Marchewka z groszkiem z bułką tartą – na patelni | Przepisy.pl pixel

Marchewka z groszkiem w bułce tartej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
258 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

332 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

50 gramów

300 mililitrów

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w kostkę marchew ugotuj do miękkości w wodzie z Bulionem warzywnym Knorr, na końcu dodaj groszek. Odcedź.

Marchewka z groszkiem w bułce tartej - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz, dodaj bułkę i smaż na złocisty kolor.

Marchewka z groszkiem w bułce tartej - Krok 2

Krok 3

Połącz bułkę z marchewką dokładnie mieszając.

Marchewka z groszkiem w bułce tartej - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z groszkiem w bułce tartej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z groszkiem w bułce tartej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z groszkiem w bułce tartej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z groszkiem w bułce tartej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z groszkiem w bułce tartej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z groszkiem w bułce tartej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z groszkiem w bułce tartej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewka z groszkiem w bułce tartej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z groszkiem w bułce tartejMarchewka z groszkiem w bułce tartej

Kiedy skończą ci się pomysły na sałatki do obiadu, najlepiej powrócić do klasyków, które zawsze się sprawdzają. Marchewka z groszkiem jest bardzo popularnym dodatkiem, który zwykle serwujemy do kotleta mielonego oraz innych mięs. Jak podkreślić jej smak? Marchewka z groszkiem z puszki na patelni doskonale komponuje się z podsmażoną na tłuszczu tartą bułką. Dzięki niej warzywa staną się chrupiące i jeszcze bardziej apetyczne. Najpierw jednak należy je ugotować do miękkości. Z czym serwować marchewkę z groszkiem? Przepis pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i ryb oraz potraw jarskich. Groszek z marchewką z bułką tartą może być podawanya na przykład z kotletem schabowym, bądź z klopsami. Dobrze komponować będzie się też z paluszkami rybnymi lub rybnymi filetami w złocistej panierce. Marchewka z groszkiem z bułką tartą wzbogaci także smak delikatnego ziemniaczanego purée oraz sznycli. Smacznego!

Dla kogo?

Groszek z marchewką z bułką tartą to propozycja dla osób lubiących klasyczne dodatki do dań, przygotowywane w nieco unowocześnionej formie. Świetnie wpisuje się zarówno w menu osób ceniących kuchnię roślinną, jak i tych z was, dla których mięso jest podstawą codziennego jadłospisu.

Na jaką okazję?

Oczywiście, że marchewka z groszkiem w bułce tartej najlepiej pasuje do obiadu! Możecie ją zaserwować zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych, świątecznych posiłków.

Czy wiesz, że?

Marchewka z groszkiem jest jednym z najpopularniejszych dodatków do dań mięsnych, jakie serwowane są w Polsce. Znana jest od wielu lat, w różnych wersjach. W niektórych regionach kraju dodaje się do niej liście świeżej pietruszki.

Dla urozmaicenia:

Jeśli zależy ci na czasie, możesz kupić gotową mrożonkę marchewki z groszkiem. Marchewka z groszkiem najlepiej smakuje na ciepło, jednak podawana na zimno też będzie wyśmienita.