
Składniki
3 ziarna
2 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
0.5 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
5 dekagramów
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie i odstaw na noc. Następnego dnia grzyby odsącz, wodę zachowaj.
Krok 2
Na suchą patelnię wyłóż grzyby i chwilę podgrzewaj, odparowując resztę wody.
Krok 3
Wlej olej i usmaż grzyby, posól do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw.
Krok 4
Średni garnek zapełnij do połowy wodą, lekko posól i zagotuj.
Krok 5
Dodaj pietruszkę oraz marchewkę i gotuj przez 4 minuty.
Krok 6
Dodaj ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, tymianek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa staną się miękkie.
Krok 7
W połowie gotowania wlej wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdejmij z ognia i dopraw solą oraz pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























