Składniki
3 ziarna
2 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
0.5 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
5 dekagramów
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie i odstaw na noc. Następnego dnia grzyby odsącz, wodę zachowaj.
Krok 2
Na suchą patelnię wyłóż grzyby i chwilę podgrzewaj, odparowując resztę wody.
Krok 3
Wlej olej i usmaż grzyby, posól do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw.
Krok 4
Średni garnek zapełnij do połowy wodą, lekko posól i zagotuj.
Krok 5
Dodaj pietruszkę oraz marchewkę i gotuj przez 4 minuty.
Krok 6
Dodaj ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, tymianek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa staną się miękkie.
Krok 7
W połowie gotowania wlej wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdejmij z ognia i dopraw solą oraz pieprzem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej