
Składniki
3 ziarna
2 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
0.5 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
5 dekagramów
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie i odstaw na noc. Następnego dnia grzyby odsącz, wodę zachowaj.
Krok 2
Na suchą patelnię wyłóż grzyby i chwilę podgrzewaj, odparowując resztę wody.
Krok 3
Wlej olej i usmaż grzyby, posól do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw.
Krok 4
Średni garnek zapełnij do połowy wodą, lekko posól i zagotuj.
Krok 5
Dodaj pietruszkę oraz marchewkę i gotuj przez 4 minuty.
Krok 6
Dodaj ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, tymianek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa staną się miękkie.
Krok 7
W połowie gotowania wlej wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdejmij z ognia i dopraw solą oraz pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej