Zupa grzybowa

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 ziarna

2 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

0.5 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

5 dekagramów

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie i odstaw na noc. Następnego dnia grzyby odsącz, wodę zachowaj.

Krok 2

Na suchą patelnię wyłóż grzyby i chwilę podgrzewaj, odparowując resztę wody.

Krok 3

Wlej olej i usmaż grzyby, posól do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw.

Krok 4

Średni garnek zapełnij do połowy wodą, lekko posól i zagotuj.

Krok 5

Dodaj pietruszkę oraz marchewkę i gotuj przez 4 minuty.

Krok 6

Dodaj ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, tymianek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa staną się miękkie.

Krok 7

W połowie gotowania wlej wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdejmij z ognia i dopraw solą oraz pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej