Owoce morza duszone w białym winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owoce morza duszone w białym winie

Autor: odrobinachilli

ratingratingratingratingrating

4

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 sztuka

300 gramów

4 łyżki

1 pęczek

4 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

3 sztuki

300 gramów

250 gramów

100 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowania zaczynamy od bagietek. Przekrojoną bagietkę smarujemy masłem czosnkowym z dwóch stron. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 20 minut (pod koniec pieczenia otwieramy folię, aby bułka była bardziej chrupka).

Krok 2

W tym czasie przygotowujemy owoce morza. Jeżeli mamy świeże mule, to oczywiście trzeba je wyszorować pod bieżącą wodą. Ja używam do skrobania małego nożyka, bo szczoteczka jest mało skuteczna. Należy pamiętać, że nie używamy muli, które są otwarte. Taka jest wszędzie podawana opinia i ja jej przestrzegam. Obieramy krewetki, zdejmując pancerzyki, zostawiając "ogon" (chociaż zdarzało się nam robić same krewetki na maśle bez obierania, i dopiero później w czasie jedzenia zdejmowaliśmy pancerzyki, nie wiem czy to ma znaczenie, po za walorami estetycznymi). W wypadku mrożonych krewetek, dylematu nie ma, bo te są już obrane.

Krok 3

Rozgrzewamy masło w rondlu, wcześniej można dodać nieco oliwy z oliwek, aby masło, nie przypaliło się. Wrzucamy poszatkowany czosnek, chilli, pokrojony bardzo drobno w talarki por. Sypiemy świeżo mielony pieprz, sól i chwilę dusimy. Dodajemy owoce morza i natkę pietruszki. Po chwili zdejmujemy z gazu i kilkakrotnie wstrząsamy rondlem. Dusimy chwilę na ogniu i ponownie podrzucamy wszystko w garnku. Nie wiem, czy się ze mną zgodzicie, ale kłopot z owocami morza polega, na tym, że nie możemy za długo ich dusić, bo nie będą odpowiednio miękkie. Szczególnie tak jest w przypadku krążków kalmara i krewetek, które ze względu na zbyt długą "obróbkę" termiczną mają tendencje do stawania się nie co twardymi.

Krok 4

Podlewamy białym winem i jeszcze chwilę dusimy i podrzucamy. Cały kłopot, polega na tym, że trudno jest precyzyjnie podać czas duszenia - ja robię to na wyczucie, ale nigdy nie trwa to dłużej niż kilkanaście minut. Całość przed podaniem skrapiamy cytryną i posypujemy odrobiną natki pietruszki.

odrobinachilli

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owoce morza duszone w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owoce morza duszone w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owoce morza duszone w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owoce morza duszone w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owoce morza duszone w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owoce morza duszone w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owoce morza duszone w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka Paella
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej