Piżmowa dynia z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piżmowa dynia z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

300 gramów

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

4 łyżki

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż pestki, całość skrop oliwą. Oprósz pieprzem i solą, a następnie upiecz w nagrzanym do 160 °C piekarniku (ok. 45 min).

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojona w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj owoce morza, koncentrat pomidorowy i smaż chwilę.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię z owocami morza. Zagotuj i dopraw do smaku.

Krok 4

Upieczone połówki dyni napełnij gotowym farszem. Posyp parmezanem i zapiecz w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez ok. 15 minut. Po wyjęciu polej pozostałym sosem i udekoruj posiekanymi listkami ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piżmowa dynia z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piżmowa dynia z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piżmowa dynia z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piżmowa dynia z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piżmowa dynia z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piżmowa dynia z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piżmowa dynia z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piżmowa dynia z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej