Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą
łatwe
131 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
2 sztuki
1 pęczek
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Focaccie przekrój wzdłuż na pół, wytnij większe prostokąty i posmaruj oliwą. Posyp przyprawą Knorr i zapiecz w piekarniku z funkcją grilla.

Krok 2
Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, skrop oliwą, dopraw przyprawą Knorr oraz przeciśniętym czosnkiem i usmaż na patelni grillowej.

Krok 3
Pomidorki pokrój na pół. Rukolę umyj i lekko osusz. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 4
Jak focaccia będzie lekko rumiana - ponownie skrop ją oliwą. Na wierzchu połóż garść rukoli, ułóż na wierzchu kawałki kurczaka oraz połówki pomidorków. Posyp dodatkowo posiekaną pietruszką oraz przyprawą śródziemnomorską Knorr.


Dobra rada:
Tak przygotowana focaccia może stanowić przekąskę jak i danie główne. Doskonale pasują również do niej płatki parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą
Focaccia to popularna potrawa kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, który połączony z oliwą, pomidorkami czy innymi dodatkami staje się samodzielną, pyszną przekąską. Dziś prezentujemy Ci przepis na focaccię z grillowanym kurczakiem i rukolą – jesteś gotów spróbować? Będzie smacznie!
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela kuchni słonecznej Italii, ale również dla tych, którzy do tej pory nie mieli jeszcze z nią styczności.
Na jaką okazję?
Podczas spotkania z przyjaciółmi organizowanego w Twoim ogrodzie nie może zabraknąć „czegoś na ząb”. Spośród wielu propozycji wybierz m.in. naszą focaccię. Z pewnością goście będą zadowoleni.
Czy wiesz, że?
Najczęściej focaccia podawana jest przed pierwszym posiłkiem w formie przystawki – służy do zaspokojenia pierwszego głodu. Serwuje się ją zazwyczaj na ciepło, z dodatkiem oliwy.
Dla urozmaicenia:
Taki rodzaj dania słynie ze swojej uniwersalności i różnorodności. Dodaj do focacci inne, ulubione składniki i ciesz się jej znakomitym smakiem.


































