Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą
łatwe
131 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
2 sztuki
1 pęczek
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Focaccie przekrój wzdłuż na pół, wytnij większe prostokąty i posmaruj oliwą. Posyp przyprawą Knorr i zapiecz w piekarniku z funkcją grilla.

Krok 2
Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, skrop oliwą, dopraw przyprawą Knorr oraz przeciśniętym czosnkiem i usmaż na patelni grillowej.

Krok 3
Pomidorki pokrój na pół. Rukolę umyj i lekko osusz. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 4
Jak focaccia będzie lekko rumiana - ponownie skrop ją oliwą. Na wierzchu połóż garść rukoli, ułóż na wierzchu kawałki kurczaka oraz połówki pomidorków. Posyp dodatkowo posiekaną pietruszką oraz przyprawą śródziemnomorską Knorr.


Dobra rada:
Tak przygotowana focaccia może stanowić przekąskę jak i danie główne. Doskonale pasują również do niej płatki parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą
Focaccia to popularna potrawa kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, który połączony z oliwą, pomidorkami czy innymi dodatkami staje się samodzielną, pyszną przekąską. Dziś prezentujemy Ci przepis na focaccię z grillowanym kurczakiem i rukolą – jesteś gotów spróbować? Będzie smacznie!
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela kuchni słonecznej Italii, ale również dla tych, którzy do tej pory nie mieli jeszcze z nią styczności.
Na jaką okazję?
Podczas spotkania z przyjaciółmi organizowanego w Twoim ogrodzie nie może zabraknąć „czegoś na ząb”. Spośród wielu propozycji wybierz m.in. naszą focaccię. Z pewnością goście będą zadowoleni.
Czy wiesz, że?
Najczęściej focaccia podawana jest przed pierwszym posiłkiem w formie przystawki – służy do zaspokojenia pierwszego głodu. Serwuje się ją zazwyczaj na ciepło, z dodatkiem oliwy.
Dla urozmaicenia:
Taki rodzaj dania słynie ze swojej uniwersalności i różnorodności. Dodaj do focacci inne, ulubione składniki i ciesz się jej znakomitym smakiem.