Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

1 pęczek

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Focaccie przekrój wzdłuż na pół, wytnij większe prostokąty i posmaruj oliwą. Posyp przyprawą Knorr i zapiecz w piekarniku z funkcją grilla.

Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, skrop oliwą, dopraw przyprawą Knorr oraz przeciśniętym czosnkiem i usmaż na patelni grillowej.

Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - Krok 2

Krok 3

Pomidorki pokrój na pół. Rukolę umyj i lekko osusz. Natkę pietruszki posiekaj.

Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - Krok 3

Krok 4

Jak focaccia będzie lekko rumiana - ponownie skrop ją oliwą. Na wierzchu połóż garść rukoli, ułóż na wierzchu kawałki kurczaka oraz połówki pomidorków. Posyp dodatkowo posiekaną pietruszką oraz przyprawą śródziemnomorską Knorr.

Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak przygotowana focaccia może stanowić przekąskę jak i danie główne. Doskonale pasują również do niej płatki parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukoląFocaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą

Focaccia to popularna potrawa kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, który połączony z oliwą, pomidorkami czy innymi dodatkami staje się samodzielną, pyszną przekąską. Dziś prezentujemy Ci przepis na focaccię z grillowanym kurczakiem i rukolą – jesteś gotów spróbować? Będzie smacznie!

Dla kogo?

Dla każdego wielbiciela kuchni słonecznej Italii, ale również dla tych, którzy do tej pory nie mieli jeszcze z nią styczności.

Na jaką okazję?

Podczas spotkania z przyjaciółmi organizowanego w Twoim ogrodzie nie może zabraknąć „czegoś na ząb”. Spośród wielu propozycji wybierz m.in. naszą focaccię. Z pewnością goście będą zadowoleni.

Czy wiesz, że?

Najczęściej focaccia podawana jest przed pierwszym posiłkiem w formie przystawki – służy do zaspokojenia pierwszego głodu. Serwuje się ją zazwyczaj na ciepło, z dodatkiem oliwy.

Dla urozmaicenia:

Taki rodzaj dania słynie ze swojej uniwersalności i różnorodności. Dodaj do focacci inne, ulubione składniki i ciesz się jej znakomitym smakiem.