
Składniki
70 gramów
1 pęczek
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
30 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy spraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Czosnek lekko posiekaj. Natkę umyj, osusz i porwij. Wyciśnij sok z połowy cytryny.
Krok 2
Do kielicha blendera włóż orzechy, parmezan, czosnek, natkę, sok z cytryny oraz sos sałatkowy Knorr.
Krok 3
Wlej 2 łyżki wody oraz oliwę i miksuj tak długo aż pesto zrobi się gładkie i kremowe. Przechowuj w słoiku, zalane oliwą w lodówce.

Dobra rada:
Podawaj np. z makaronem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pesto orzechowe
Zapewne większość kucharzy spotkała się z typowo włoskimi pesto z bazylii lub suszonych pomidorów. Niebywale wydajne, gęste sosy okazują się bardzo uniwersalnymi produktami. Szefowie kuchni rozsmakowali się w wymyślaniu kolejnych apetycznych przepisów z wykorzystaniem zaskakujących składników. Z dumą prezentujemy orzechową wersję pesto.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy chcą sobie ułatwiać codzienne gotowanie. Samo przyrządzenie pesto orzechowego to kwestia zaledwie 15 minut. Słoiczek zawsze warto mieć w lodówce, by w razie potrzeby wyczarować z jego pomocą posiłek w kilka sekund.
Na jaką okazję?
Pesto orzechowe sprawdzi się jako smarowidło do kanapek oraz grzanek. Doskonałe zarówno na drugie śniadanie, jak i imprezową przystawkę. Sos może pełnić funkcję dodatku do mięsa podczas romantycznej kolacji lub smakowitego uzupełnienia obiadowego makaronu.
Czy wiesz, że?
Historia orzechów włoskich jest imponująca. Szacuje się, że są najstarszym pożywieniem ludzkości, pochodzącym z drzew. Ponoć były jadane już 10 tysięcy lat temu.
Dla urozmaicenia:
Smak orzechowego pesto można wzbogacić świeżym koperkiem.