Pesto orzechowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pesto orzechowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

70 gramów

1 pęczek

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy spraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Czosnek lekko posiekaj. Natkę umyj, osusz i porwij. Wyciśnij sok z połowy cytryny.

Krok 2

Do kielicha blendera włóż orzechy, parmezan, czosnek, natkę, sok z cytryny oraz sos sałatkowy Knorr.

Krok 3

Wlej 2 łyżki wody oraz oliwę i miksuj tak długo aż pesto zrobi się gładkie i kremowe. Przechowuj w słoiku, zalane oliwą w lodówce.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj np. z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pesto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pesto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pesto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pesto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pesto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pesto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pesto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pesto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pesto orzechowePesto orzechowe

Zapewne większość kucharzy spotkała się z typowo włoskimi pesto z bazylii lub suszonych pomidorów. Niebywale wydajne, gęste sosy okazują się bardzo uniwersalnymi produktami. Szefowie kuchni rozsmakowali się w wymyślaniu kolejnych apetycznych przepisów z wykorzystaniem zaskakujących składników. Z dumą prezentujemy orzechową wersję pesto.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy chcą sobie ułatwiać codzienne gotowanie. Samo przyrządzenie pesto orzechowego to kwestia zaledwie 15 minut. Słoiczek zawsze warto mieć w lodówce, by w razie potrzeby wyczarować z jego pomocą posiłek w kilka sekund.

Na jaką okazję?

Pesto orzechowe sprawdzi się jako smarowidło do kanapek oraz grzanek. Doskonałe zarówno na drugie śniadanie, jak i imprezową przystawkę. Sos może pełnić funkcję dodatku do mięsa podczas romantycznej kolacji lub smakowitego uzupełnienia obiadowego makaronu.

Czy wiesz, że?

Historia orzechów włoskich jest imponująca. Szacuje się, że są najstarszym pożywieniem ludzkości, pochodzącym z drzew. Ponoć były jadane już 10 tysięcy lat temu.

Dla urozmaicenia:

Smak orzechowego pesto można wzbogacić świeżym koperkiem.