Mintaj w sezamie z ryżem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z mintaja pokrój w odpowiedniej wielkości kawałki lekko oprósz solą.

Mintaj w sezamie z ryżem - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj sezam mąkę jajko przyprawy majonez dodaj kilka łyżek wody aby uzyskać gęste ciasto.

Mintaj w sezamie z ryżem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej. W cieście zanurzaj kawałki ryby tak aby ciasto obkleiło ją ze wszystkich stron, delikatnie układaj na gorącym oleju.

Mintaj w sezamie z ryżem - Krok 3

Krok 4

Rybę smaż 2-3 minuty z każdej strony tak aby nabrała złotego koloru i stała się chrupiąca. Podawaj z ulubioną sałatką.

Mintaj w sezamie z ryżem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ciasta możesz wkroić pęczek kolendry lub natki pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mintaj w sezamie z ryżemMintaj w sezamie z ryżem

Ryby niestety nie goszczą zbyt często na polskich stołach. Warto zmienić ten trend, a doskonałą ku temu okazją jest przepis na mintaja w sezamie z ryżem. Mintaja cechuje delikatne mięso, a także łatwość przygotowania. Nasza propozycja na tę rybę inspirowana jest kuchnią orientalną. Mąka z ciecierzycy, czarny i biały sezam, wasabi oraz kmin rzymski to gwarancja oryginalności i głębokiego aromatu, który roztoczy się w waszej kuchni już podczas przygotowywania panierki. Spróbujcie, a z pewnością mintaj będzie częstym gościem na waszych stołach, nie tylko świątecznych.

Dla kogo?

Mintaj w sezamie z ryżem to propozycja dla każdego miłośnika ryb.

Na jaką okazję?

Przepis na mintaja w sezamie z ryżem wykorzystacie przede wszystkim na obiad. Jest także doskonałym pomysłem na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Komercyjne połowy mintaja rozpoczęły się w 1984 roku. Obecnie ryba ta zyskuje na popularności w wielu krajach, co przyczynia się do znaczącego zwiększenia połowów. Szacuje się, że rocznie odławia się ich ponad 3 miliony ton. Trafiają one do sprzedaży najczęściej w formie filetów.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do ciasta jest świeża kolendra lub pietruszka. Dzięki nim potrawa zyska głęboki aromat.