Mintaj w sezamie z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mintaj w sezamie z ryżem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
74 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z mintaja pokrój w odpowiedniej wielkości kawałki lekko oprósz solą.

Mintaj w sezamie z ryżem - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj sezam mąkę jajko przyprawy majonez dodaj kilka łyżek wody aby uzyskać gęste ciasto.

Mintaj w sezamie z ryżem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej. W cieście zanurzaj kawałki ryby tak aby ciasto obkleiło ją ze wszystkich stron, delikatnie układaj na gorącym oleju.

Mintaj w sezamie z ryżem - Krok 3

Krok 4

Rybę smaż 2-3 minuty z każdej strony tak aby nabrała złotego koloru i stała się chrupiąca. Podawaj z ulubioną sałatką.

Mintaj w sezamie z ryżem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ciasta możesz wkroić pęczek kolendry lub natki pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mintaj w sezamie z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mintaj w sezamie z ryżemMintaj w sezamie z ryżem

Ryby niestety nie goszczą zbyt często na polskich stołach. Warto zmienić ten trend, a doskonałą ku temu okazją jest przepis na mintaja w sezamie z ryżem. Mintaja cechuje delikatne mięso, a także łatwość przygotowania. Nasza propozycja na tę rybę inspirowana jest kuchnią orientalną. Mąka z ciecierzycy, czarny i biały sezam, wasabi oraz kmin rzymski to gwarancja oryginalności i głębokiego aromatu, który roztoczy się w waszej kuchni już podczas przygotowywania panierki. Spróbujcie, a z pewnością mintaj będzie częstym gościem na waszych stołach, nie tylko świątecznych.

Dla kogo?

Mintaj w sezamie z ryżem to propozycja dla każdego miłośnika ryb.

Na jaką okazję?

Przepis na mintaja w sezamie z ryżem wykorzystacie przede wszystkim na obiad. Jest także doskonałym pomysłem na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Komercyjne połowy mintaja rozpoczęły się w 1984 roku. Obecnie ryba ta zyskuje na popularności w wielu krajach, co przyczynia się do znaczącego zwiększenia połowów. Szacuje się, że rocznie odławia się ich ponad 3 miliony ton. Trafiają one do sprzedaży najczęściej w formie filetów.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do ciasta jest świeża kolendra lub pietruszka. Dzięki nim potrawa zyska głęboki aromat.