
Składniki
600 gramów
3 łyżki
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z mintaja pokrój w odpowiedniej wielkości kawałki lekko oprósz solą.

Krok 2
W misce pomieszaj sezam mąkę jajko przyprawy majonez dodaj kilka łyżek wody aby uzyskać gęste ciasto.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej. W cieście zanurzaj kawałki ryby tak aby ciasto obkleiło ją ze wszystkich stron, delikatnie układaj na gorącym oleju.

Krok 4
Rybę smaż 2-3 minuty z każdej strony tak aby nabrała złotego koloru i stała się chrupiąca. Podawaj z ulubioną sałatką.


Dobra rada:
Do ciasta możesz wkroić pęczek kolendry lub natki pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mintaj w sezamie z ryżem
Ryby niestety nie goszczą zbyt często na polskich stołach. Warto zmienić ten trend, a doskonałą ku temu okazją jest przepis na mintaja w sezamie z ryżem. Mintaja cechuje delikatne mięso, a także łatwość przygotowania. Nasza propozycja na tę rybę inspirowana jest kuchnią orientalną. Mąka z ciecierzycy, czarny i biały sezam, wasabi oraz kmin rzymski to gwarancja oryginalności i głębokiego aromatu, który roztoczy się w waszej kuchni już podczas przygotowywania panierki. Spróbujcie, a z pewnością mintaj będzie częstym gościem na waszych stołach, nie tylko świątecznych.
Dla kogo?
Mintaj w sezamie z ryżem to propozycja dla każdego miłośnika ryb.
Na jaką okazję?
Przepis na mintaja w sezamie z ryżem wykorzystacie przede wszystkim na obiad. Jest także doskonałym pomysłem na ciepłą kolację.
Czy wiesz, że?
Komercyjne połowy mintaja rozpoczęły się w 1984 roku. Obecnie ryba ta zyskuje na popularności w wielu krajach, co przyczynia się do znaczącego zwiększenia połowów. Szacuje się, że rocznie odławia się ich ponad 3 miliony ton. Trafiają one do sprzedaży najczęściej w formie filetów.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do ciasta jest świeża kolendra lub pietruszka. Dzięki nim potrawa zyska głęboki aromat.


































