
Składniki
600 gramów
3 łyżki
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z mintaja pokrój w odpowiedniej wielkości kawałki lekko oprósz solą.

Krok 2
W misce pomieszaj sezam mąkę jajko przyprawy majonez dodaj kilka łyżek wody aby uzyskać gęste ciasto.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej. W cieście zanurzaj kawałki ryby tak aby ciasto obkleiło ją ze wszystkich stron, delikatnie układaj na gorącym oleju.

Krok 4
Rybę smaż 2-3 minuty z każdej strony tak aby nabrała złotego koloru i stała się chrupiąca. Podawaj z ulubioną sałatką.


Dobra rada:
Do ciasta możesz wkroić pęczek kolendry lub natki pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mintaj w sezamie z ryżem
Ryby niestety nie goszczą zbyt często na polskich stołach. Warto zmienić ten trend, a doskonałą ku temu okazją jest przepis na mintaja w sezamie z ryżem. Mintaja cechuje delikatne mięso, a także łatwość przygotowania. Nasza propozycja na tę rybę inspirowana jest kuchnią orientalną. Mąka z ciecierzycy, czarny i biały sezam, wasabi oraz kmin rzymski to gwarancja oryginalności i głębokiego aromatu, który roztoczy się w waszej kuchni już podczas przygotowywania panierki. Spróbujcie, a z pewnością mintaj będzie częstym gościem na waszych stołach, nie tylko świątecznych.
Dla kogo?
Mintaj w sezamie z ryżem to propozycja dla każdego miłośnika ryb.
Na jaką okazję?
Przepis na mintaja w sezamie z ryżem wykorzystacie przede wszystkim na obiad. Jest także doskonałym pomysłem na ciepłą kolację.
Czy wiesz, że?
Komercyjne połowy mintaja rozpoczęły się w 1984 roku. Obecnie ryba ta zyskuje na popularności w wielu krajach, co przyczynia się do znaczącego zwiększenia połowów. Szacuje się, że rocznie odławia się ich ponad 3 miliony ton. Trafiają one do sprzedaży najczęściej w formie filetów.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do ciasta jest świeża kolendra lub pietruszka. Dzięki nim potrawa zyska głęboki aromat.