Tradycyjna zupa grochowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjna zupa grochowa

Autor: AngelikaCarmine

ratingratingratingratingrating

3

10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis jest na pyszną, tradycyją zupę grochową, która gościła u mnie dwa dni i została zjedzona do zera. Gorąco polecam! Jest smaczna, łatwa i bardzo sycąca. Pierwsze co to musimy przygotować to wywar. Ja użyłam sporej kości wieprzowej. Kość należ opłukać w zimnej wodzie i włożyć do dużego garnka z wodą i gotować.

Krok 2

Po ugotowaniu mięsa usunąć szumowiny i wyjąć kość. Do wywaru włożyć pietruszkę i trzy pokrojone wzdłuż marchewki, pół pora i groch wraz z woda w której był wcześniej moczony. Groch powinien się moczyć co najmniej 12 godzin. I gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy następnie 2 kostki drobiowo-wołowe i doprawiamy. Dodajemy majeranek i spora ilość suszonej natki pietruszki.

Krok 3

Pod koniec gotowania obieramy 2 duże ziemniaki i kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy. Suchą kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na smalcu i dodajemy do zupy. Gotowa zupę podajemy w misce przystrojonej świeżą kolendrą i pietruszka. Smacznego :)!!

AngelikaCarmine

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej