Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym
średnie
444 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
200 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
50 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj mięso, usuń błony oraz żyły i osusz. Następnie obsyp przyprawą do mięs Knorr i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
Krok 2
Obsmaż mięso na patelni ze wszystkich stron, po czym dodaj drobno pokrojone kapary i cebulę. Całość podlej białym winem. Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 190 °C na około 15 minut.
Krok 3
Po tym czasie mięso przełóż na bok. Do powstałej bazy dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr oraz sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj przez chwilę do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Dodaj masło i natkę pietruszki – energicznie mieszając spraw, aby masło zemulgowało w sosie.
Krok 4
Na koniec pokrój polędwiczkę w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polane sosem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym
Polędwiczki, które często pojawiają się na stołach podczas przyjęć i eleganckich kolacji, nabiorą wyrazistości, jeśli przyrządzisz je z sosem cytrynowo-kaparowym. Aby je przygotować, oczyść mięso wołowe, posyp je przyprawami i odstaw na jakiś czas. Następnie podsmaż na patelni z dodatkiem kaparów oraz cebuli i kiedy już się zarumieni, włóż całość do piekarnika. Aby przyrządzić sos, zdejmij upieczone mięso z patelni, dołącz do powstałego wywaru esencję do jasnego sosu pieczeniowego, sok z cytryny, a potem tłuszcz i natkę pietruszki. Polej nim pokrojone na kawałki mięso i serwuj udekorowane natką pietruszki lub tymiankiem. Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym podawaj ze świeżą bagietką i warzywami. Dołącz do nich także sałatkę z rukoli, grillowanej gruszki, sera pleśniowego i orzechów. Potrawa będzie też świetnie komponować się z kopytkami: ziołowymi lub szpinakowymi. W takiej wersji dołącz do niej również surówkę z czerwonej kapusty. Zobacz, jak przyrządzić to efektowne danie. Zapoznaj się z podanym przepisem.