Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

234 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

200 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, usuń błony oraz żyły i osusz. Następnie obsyp przyprawą do mięs Knorr i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 1

Krok 2

Obsmaż mięso na patelni ze wszystkich stron, po czym dodaj drobno pokrojone kapary i cebulę. Całość podlej białym winem. Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 190 °C na około 15 minut.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso przełóż na bok. Do powstałej bazy dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr oraz sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj przez chwilę do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Dodaj masło i natkę pietruszki – energicznie mieszając spraw, aby masło zemulgowało w sosie.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 3

Krok 4

Na koniec pokrój polędwiczkę w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polane sosem.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowymPolędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym

Polędwiczki, które często pojawiają się na stołach podczas przyjęć i eleganckich kolacji, nabiorą wyrazistości, jeśli przyrządzisz je z sosem cytrynowo-kaparowym. Aby je przygotować, oczyść mięso wołowe, posyp je przyprawami i odstaw na jakiś czas. Następnie podsmaż na patelni z dodatkiem kaparów oraz cebuli i kiedy już się zarumieni, włóż całość do piekarnika. Aby przyrządzić sos, zdejmij upieczone mięso z patelni, dołącz do powstałego wywaru esencję do jasnego sosu pieczeniowego, sok z cytryny, a potem tłuszcz i natkę pietruszki. Polej nim pokrojone na kawałki mięso i serwuj udekorowane natką pietruszki lub tymiankiem. Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym podawaj ze świeżą bagietką i warzywami. Dołącz do nich także sałatkę z rukoli, grillowanej gruszki, sera pleśniowego i orzechów. Potrawa będzie też świetnie komponować się z kopytkami: ziołowymi lub szpinakowymi. W takiej wersji dołącz do niej również surówkę z czerwonej kapusty. Zobacz, jak przyrządzić to efektowne danie. Zapoznaj się z podanym przepisem.