Polędwiczki w sosie cytrynowym - wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
236 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

377 osób wydrukowało

Pobierz pdf

450 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

200 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, usuń błony oraz żyły i osusz. Następnie obsyp przyprawą do mięs Knorr i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 1

Krok 2

Obsmaż mięso na patelni ze wszystkich stron, po czym dodaj drobno pokrojone kapary i cebulę. Całość podlej białym winem. Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 190 °C na około 15 minut.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso przełóż na bok. Do powstałej bazy dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr oraz sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj przez chwilę do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Dodaj masło i natkę pietruszki – energicznie mieszając spraw, aby masło zemulgowało w sosie.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 3

Krok 4

Na koniec pokrój polędwiczkę w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polane sosem.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowymPolędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym

Polędwiczki, które często pojawiają się na stołach podczas przyjęć i eleganckich kolacji, nabiorą wyrazistości, jeśli przyrządzisz je z sosem cytrynowo-kaparowym. Aby je przygotować, oczyść mięso wołowe, posyp je przyprawami i odstaw na jakiś czas. Następnie podsmaż na patelni z dodatkiem kaparów oraz cebuli i kiedy już się zarumieni, włóż całość do piekarnika. Aby przyrządzić sos, zdejmij upieczone mięso z patelni, dołącz do powstałego wywaru esencję do jasnego sosu pieczeniowego, sok z cytryny, a potem tłuszcz i natkę pietruszki. Polej nim pokrojone na kawałki mięso i serwuj udekorowane natką pietruszki lub tymiankiem. Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym podawaj ze świeżą bagietką i warzywami. Dołącz do nich także sałatkę z rukoli, grillowanej gruszki, sera pleśniowego i orzechów. Potrawa będzie też świetnie komponować się z kopytkami: ziołowymi lub szpinakowymi. W takiej wersji dołącz do niej również surówkę z czerwonej kapusty. Zobacz, jak przyrządzić to efektowne danie. Zapoznaj się z podanym przepisem.