Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

181 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

318 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

2 łyżki

200 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, usuń błony oraz żyły i osusz. Następnie obsyp przyprawą do mięs Knorr i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 1

Krok 2

Obsmaż mięso na patelni ze wszystkich stron, po czym dodaj drobno pokrojone kapary i cebulę. Całość podlej białym winem. Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 190 °C na około 15 minut.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso przełóż na bok. Do powstałej bazy dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr oraz sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj przez chwilę do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Dodaj masło i natkę pietruszki – energicznie mieszając spraw, aby masło zemulgowało w sosie.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 3

Krok 4

Na koniec pokrój polędwiczkę w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polane sosem.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowymPolędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym

Polędwiczki, które często pojawiają się na stołach podczas przyjęć i eleganckich kolacji, nabiorą wyrazistości, jeśli przyrządzisz je z sosem cytrynowo-kaparowym. Aby je przygotować, oczyść mięso wołowe, posyp je przyprawami i odstaw na jakiś czas. Następnie podsmaż na patelni z dodatkiem kaparów oraz cebuli i kiedy już się zarumieni, włóż całość do piekarnika. Aby przyrządzić sos, zdejmij upieczone mięso z patelni, dołącz do powstałego wywaru esencję do jasnego sosu pieczeniowego, sok z cytryny, a potem tłuszcz i natkę pietruszki. Polej nim pokrojone na kawałki mięso i serwuj udekorowane natką pietruszki lub tymiankiem. Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym podawaj ze świeżą bagietką i warzywami. Dołącz do nich także sałatkę z rukoli, grillowanej gruszki, sera pleśniowego i orzechów. Potrawa będzie też świetnie komponować się z kopytkami: ziołowymi lub szpinakowymi. W takiej wersji dołącz do niej również surówkę z czerwonej kapusty. Zobacz, jak przyrządzić to efektowne danie. Zapoznaj się z podanym przepisem.