Polędwica a’la Carpaccio przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica a’la Carpaccio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natrzyj przyprawą Knorr, pieprzem oraz niewielką ilością oliwy.

Polędwica a’la Carpaccio  - Krok 1

Krok 2

Następnie mięso obsmaż dokładnie z wszystkich stron i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni tylko przez 10 minut.

Polędwica a’la Carpaccio  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso lekko wystudź. Następnie zwiń ściśle, jak cukierek, w folię spożywczą i umieść mięso w lodówce na co najmniej dwie godziny,

Polędwica a’la Carpaccio  - Krok 3

Krok 4

Zimne mięso krój w cieniutkie plasterki i układaj na płaskim talerzu.

Polędwica a’la Carpaccio  - Krok 4

Krok 5

Na mięso połóż porwaną sałatę, kapary i surowe pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki. Podawaj pokropione pozostałą oliwą oraz z cząstką cytryny.

Polędwica a’la Carpaccio  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica a’la Carpaccio Polędwica a’la Carpaccio

Wołowina to mięso, które możesz przygotowywać na wiele różnych sposobów. Szukasz propozycji na pyszną potrawę, która sprawdzi się na niemal każdą okazję? Przepis na polędwicę a’la carpaccio to inspiracja na elegancką przystawkę lub wykwintną kolację. Mięso obtoczone marynatą jest wyjątkowo delikatne. Pamiętaj, aby kroić jak najcieńsze plastry polędwicy po jej upieczeniu i wystudzeniu. Proponowana wersja przepisu na wołowinę łączy w sobie dodatkowo wyrazisty smak rukoli i słonych kaparów. Jednak zamiast rukoli dobrze sprawdzi się też sałata lodowa lub kiełki rzodkiewki. Do tak zaserwowanej polędwicy możesz dodać ziarna słonecznika i oliwki – sprawdzą się zarówno czarne, jak i zielone. Całość skrop sokiem z cytryny, przypraw świeżo zmielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Danie podawaj po ostygnięciu, udekorowane świeżym tymiankiem lub listkami bazylii. Pobierz listę składników i przyrządź mięso według wskazanego przepisu, a w komentarzu podziel się swoją opinią. Smacznego!