Składniki
4 sztuki
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso natrzyj przyprawą Knorr, pieprzem oraz niewielką ilością oliwy.
Krok 2
Następnie mięso obsmaż dokładnie z wszystkich stron i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni tylko przez 10 minut.
Krok 3
Po tym czasie mięso lekko wystudź. Następnie zwiń ściśle, jak cukierek, w folię spożywczą i umieść mięso w lodówce na co najmniej dwie godziny,
Krok 4
Zimne mięso krój w cieniutkie plasterki i układaj na płaskim talerzu.
Krok 5
Na mięso połóż porwaną sałatę, kapary i surowe pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki. Podawaj pokropione pozostałą oliwą oraz z cząstką cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwica a’la Carpaccio
Wołowina to mięso, które możesz przygotowywać na wiele różnych sposobów. Szukasz propozycji na pyszną potrawę, która sprawdzi się na niemal każdą okazję? Przepis na polędwicę a’la carpaccio to inspiracja na elegancką przystawkę lub wykwintną kolację. Mięso obtoczone marynatą jest wyjątkowo delikatne. Pamiętaj, aby kroić jak najcieńsze plastry polędwicy po jej upieczeniu i wystudzeniu. Proponowana wersja przepisu na wołowinę łączy w sobie dodatkowo wyrazisty smak rukoli i słonych kaparów. Jednak zamiast rukoli dobrze sprawdzi się też sałata lodowa lub kiełki rzodkiewki. Do tak zaserwowanej polędwicy możesz dodać ziarna słonecznika i oliwki – sprawdzą się zarówno czarne, jak i zielone. Całość skrop sokiem z cytryny, przypraw świeżo zmielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Danie podawaj po ostygnięciu, udekorowane świeżym tymiankiem lub listkami bazylii. Pobierz listę składników i przyrządź mięso według wskazanego przepisu, a w komentarzu podziel się swoją opinią. Smacznego!