Polędwica a’la Carpaccio przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica a’la Carpaccio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natrzyj przyprawą Knorr, pieprzem oraz niewielką ilością oliwy.

Polędwica a’la Carpaccio  - Krok 1

Krok 2

Następnie mięso obsmaż dokładnie z wszystkich stron i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni tylko przez 10 minut.

Polędwica a’la Carpaccio  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso lekko wystudź. Następnie zwiń ściśle, jak cukierek, w folię spożywczą i umieść mięso w lodówce na co najmniej dwie godziny,

Polędwica a’la Carpaccio  - Krok 3

Krok 4

Zimne mięso krój w cieniutkie plasterki i układaj na płaskim talerzu.

Polędwica a’la Carpaccio  - Krok 4

Krok 5

Na mięso połóż porwaną sałatę, kapary i surowe pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki. Podawaj pokropione pozostałą oliwą oraz z cząstką cytryny.

Polędwica a’la Carpaccio  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica a’la Carpaccio  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica a’la Carpaccio Polędwica a’la Carpaccio

Wołowina to mięso, które możesz przygotowywać na wiele różnych sposobów. Szukasz propozycji na pyszną potrawę, która sprawdzi się na niemal każdą okazję? Przepis na polędwicę a’la carpaccio to inspiracja na elegancką przystawkę lub wykwintną kolację. Mięso obtoczone marynatą jest wyjątkowo delikatne. Pamiętaj, aby kroić jak najcieńsze plastry polędwicy po jej upieczeniu i wystudzeniu. Proponowana wersja przepisu na wołowinę łączy w sobie dodatkowo wyrazisty smak rukoli i słonych kaparów. Jednak zamiast rukoli dobrze sprawdzi się też sałata lodowa lub kiełki rzodkiewki. Do tak zaserwowanej polędwicy możesz dodać ziarna słonecznika i oliwki – sprawdzą się zarówno czarne, jak i zielone. Całość skrop sokiem z cytryny, przypraw świeżo zmielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Danie podawaj po ostygnięciu, udekorowane świeżym tymiankiem lub listkami bazylii. Pobierz listę składników i przyrządź mięso według wskazanego przepisu, a w komentarzu podziel się swoją opinią. Smacznego!