Co to jest carpaccio? Jak je zrobić?
Każdy wielbiciel kuchni włoskiej na pewno dobrze wie, co to jest carpaccio. Cieniutkie plasterki mięsa, warzyw lub owoców skropione ręcznie robioną marynatą i udekorowane odpowiednio dopasowanymi dodatkami tworzą wyjątkową przystawkę o doskonale harmonijnym smaku. Z jakich składników przygotować to pyszne danie? Jak zrobić carpaccio z buraków lub wołowiny? Sprawdzamy!
Co to jest carpaccio?
Carpaccio jest kojarzone przede wszystkim z daniami kuchni włoskiej. Jest to rodzaj przystawki składającej się z bardzo cienko pokrojonego składnika głównego, różnorodnych dodatków oraz sosu na bazie cytryny i oliwy, który działa na zasadzie marynaty. Podobno po raz pierwszy danie to zaserwowane w połowie XX wieku w weneckiej restauracji pewnej hrabinie, która z polecenia lekarza mogła jadać jedynie surowe mięso. Właściciel lokalu przyrządził danie z surowej wołowiny i nazwał je carpaccio, ponieważ kolorystycznie kojarzyło mu się z obrazami renesansowego malarza o takim właśnie nazwisku.
W obecnych czasach carpaccio przygotowuje się z różnego rodzaju mięs, np. cielęciny, tuńczyka, łososia czy szynki parmeńskiej, dodając rozdrobnione warzywa, drobno tarty parmezan, kapary oraz zielone listki rukoli lub bazylii. W takiej formie można też znaleźć carpaccio przyrządzone tylko z warzyw, takich jak buraki, cukinia, pomidory lub wersją owocową, w której pierwsze skrzypce odgrywają truskawki, brzoskwinie, ananasy czy cytrusy.
Jak zrobić carpaccio z wołowiny?
Chcecie wiedzieć, jak się robi carpaccio wołowe? Nic łatwiejszego! Podstawą dania jest polędwica, która musi być świeża i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Aby udało się ukroić tak cienkie, że niemal prześwitujące plasterki, owinięte w folię spożywczą mięso należy włożyć na około 30 minut do zamrażarki. W międzyczasie umyjcie i wysuszcie rukolę oraz zetnijcie obieraczką do jarzyn kilka plastrów parmezanu. Pokrojoną polędwicę rozłóżcie na talerzu, skropcie oliwą i sokiem z cytryny, a na środku ułóżcie garść rukoli. Na koniec całość doprawcie do smaku grubo mielonym pieprzem wraz ze szczyptą soli i oprószcie tartym serem. Jeśli przepadacie za pikantnymi smakami, do carpaccio wołowego możecie dodać trochę marynowanych pączków kaparowych lub suszonych pomidorów w oleju.
Pyszne carpaccio z łososia
Rybne carpaccio można zrobić zarówno ze świeżego, jak i wędzonego na zimno łososia. Mocno schłodzone mięso należy obrać ze skóry i bardzo ostrym nożem pokroić na możliwie jak najcieńsze plasterki. Rozłożone na talerzu kawałki najpierw posypcie kaparami, a potem drobno posiekanym świeżym koperkiem i dymką. Potrawę doprawcie pieprzem i solą, skropcie sokiem cytrynowym oraz oliwą, a na koniec oprószcie wiórkami parmezanu. Aby mięso lepiej przeszło aromatem marynaty, carpaccio z łososia możecie przykryć folią i pozostawić na godzinę w lodówce. Gotową potrawę serwujcie w towarzystwie grzanek lub kawałków świeżej bagietki oraz z ćwiartkami cytryny do przyprawienia.
Jak zrobić carpaccio z buraka?
Wiedząc już, co to jest carpaccio i jak łatwe jest w samodzielnym przygotowaniu, sprawdźcie tę pyszną przystawkę w innej niż mięsna wersji. To przyrządzone z czerwonych buraków nie tylko smakuje wybornie, ale także prezentuje się niezwykle elegancko, dlatego dość często jest podawane podczas przyjęć, bankietów czy uroczystości rodzinnych. Do tego celu możesz wykorzystać gotowane lub zapiekane warzywa średniej wielkości. Najlepiej posyp je przyprawami owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
Ile piec buraki na carpaccio? Około 90 minut w piecu nagrzanym do 190°C w zupełności wystarczy! Ostudzone jarzyny pokrój na bardzo cienkie plasterki i ułóż na średniej wielkości talerzyku. Najlepszymi dodatkami do carpaccio z buraków są rukola, pokrojone w plastry czarne oliwki, małe kapary i rozkruszony ser feta, chociaż można je podawać również i z innymi produktami, takimi jak mieszanka orzechów (włoskie, piniowe, pekan), roszponka, kozi ser, a nawet kawałki słodkiej pomarańczy. A może postawicie na wyjątkowe carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki, w skład której wchodzą cienkie, przypominające spaghetti chińskie grzyby? Życzymy smacznego!
Komentarze (0)