Ragout z kurczaka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

592 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

988 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2028 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 sztuki

5 ziaren

50 mililitrów

100 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z udek pokrój na mniejsze kawałki, oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, odstaw do lodówki na kilka godzin.

Ragout z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Marchew i cebulę pokrój w pół plastry, paprykę w grubą 2-3 cm kostkę, selera naciowego pokrój w poprzek z małe kawałki, posiekaj czosnek i natkę pietruszki

Ragout z kurczaka - Krok 2

Krok 3

W szerokim garnku lub patelni na rozgrzanej oliwie obsmaż mięso, przełóż je na bok. W tym samym naczyniu obsmaż czosnek, gdy zacznie silnie pachnąć dodaj cebulę selera i marchew smaż chwilę a następnie dodaj paprykę, wszystko razem smaż kolejną chwilę mieszając warzywa co jakiś czas.

Ragout z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Dodaj na powrót mięso, całość podlej białym winem gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Do garnka dodaj puszkę pomidorów, kapary i oliwki 100 ml wody, oraz przyprawy. Wszystko razem duś około 20-30 minut, tak aby sos zgęstniał, a mięso doszło w środku.

Ragout z kurczaka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kurczaka możesz dodać również cukinię lub paprykę. Powstanie wtedy pełnowartościowe danie, bogate w warzywa i mięso.

7

Opinie o przepisie

  • Arkadiusz Małek

    Arkadiusz Małek, 01.06.2020

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Krasnowiecka

    Kasia Krasnowiecka, 07.06.2019

    Jutro zrobię wszystko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Zbyszek Staszewscy

    Teresa Zbyszek Staszewscy, 13.11.2016

    Dwa razy już robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Szymendera

    Justyna Szymendera, 09.10.2016

    pyszne dodałam cukinię i paprykę ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata  Kędzierska

    Beata Kędzierska , 08.10.2016

    Po prostu pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szubińska

    Anna Szubińska, 25.07.2016

    o, tym razem bez "torebek"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Prokopiak

    Beata Prokopiak, 25.07.2016

    Napewno jest to szybkie i smaczne, ale trzeba miec te wszystkie skladniki pod reka, a jak nie ma?................mozna natrzec kurczaka przyprawa, wlozyc do woreczka do pieczenia, wkroic cebulke, marchewke, posiekac czosnek, dodac jeszcze jakies warzywa jakie mamy w domu, wymieszac wszystko , zamknac woreczek i wlozyc do piekarnika i piec mysle ze okolo 40 minut i gotowe :) tez smaczne sama sprawdzilam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ragout z kurczakaRagout z kurczaka

Ragout to nazwa dania pochodzącego z Francji, dziś oznaczająca duszone danie z mięsa, ryb lub warzyw pokrojonych na kawałki. Ragout możemy przygotowywać z różnorodnych składników, zmieniając połączenia i kompozycje smaków. Do wersji z kurczaka, potrzebne są udka bez skóry i kości. Najpierw dokładnie natrzyj mięso przyprawą do kurczaka, aby podczas smażenia uzyskało odpowiedni smak. Na patelnię dodaj cebulę szalotkę – nazywaną także czosnkiem askalońskim, która charakteryzuje się delikatnie czosnkowym aromatem. Ze względu na jej niewielki rozmiar wystarczy, że pokroisz ją na cztery części. Kiedy cebula zarumieni się, dodaj pomidory z puszki. Dzięki ich konsystencji danie nabierze miękkości i stanie się bardziej soczyste. Kolejnym ważnym składnikiem są kapary. Ten znany kiedyś głównie w kuchni śródziemnomorskiej dodatek o wyrazistym smaku, świetnie skomponuje się z pomidorową bazą, oliwkami oraz tymiankiem. Koniecznie wypróbuj kurczaka w tej oryginalnej odsłonie. Przygotuj pyszne ragout na najbliższą okazję.