Ragout z kurczaka - przepis: drobiowe z warzywami | Przepisy.pl pixel

Ragout z kurczaka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

heart
638 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1050 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2095 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 sztuki

5 ziaren

50 mililitrów

100 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z udek pokrój na mniejsze kawałki, oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, odstaw do lodówki na kilka godzin.

Ragout z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Marchew i cebulę pokrój w pół plastry, paprykę w grubą 2-3 cm kostkę, selera naciowego pokrój w poprzek z małe kawałki, posiekaj czosnek i natkę pietruszki

Ragout z kurczaka - Krok 2

Krok 3

W szerokim garnku lub patelni na rozgrzanej oliwie obsmaż mięso, przełóż je na bok. W tym samym naczyniu obsmaż czosnek, gdy zacznie silnie pachnąć dodaj cebulę selera i marchew smaż chwilę a następnie dodaj paprykę, wszystko razem smaż kolejną chwilę mieszając warzywa co jakiś czas.

Ragout z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Dodaj na powrót mięso, całość podlej białym winem gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Do garnka dodaj puszkę pomidorów, kapary i oliwki 100 ml wody, oraz przyprawy. Wszystko razem duś około 20-30 minut, tak aby sos zgęstniał, a mięso doszło w środku.

Ragout z kurczaka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kurczaka możesz dodać również cukinię lub paprykę. Powstanie wtedy pełnowartościowe danie, bogate w warzywa i mięso.

7

Opinie o przepisie

  • Arkadiusz Małek

    Arkadiusz Małek , 01.06.2020

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Krasnowiecka

    Kasia Krasnowiecka , 07.06.2019

    Jutro zrobię wszystko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Zbyszek Staszewscy

    Teresa Zbyszek Staszewscy , 13.11.2016

    Dwa razy już robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Szymendera

    Justyna Szymendera , 09.10.2016

    pyszne dodałam cukinię i paprykę ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata  Kędzierska

    Beata Kędzierska , 08.10.2016

    Po prostu pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szubińska

    Anna Szubińska , 25.07.2016

    o, tym razem bez "torebek"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Prokopiak

    Beata Prokopiak , 25.07.2016

    Napewno jest to szybkie i smaczne, ale trzeba miec te wszystkie skladniki pod reka, a jak nie ma?................mozna natrzec kurczaka przyprawa, wlozyc do woreczka do pieczenia, wkroic cebulke, marchewke, posiekac czosnek, dodac jeszcze jakies warzywa jakie mamy w domu, wymieszac wszystko , zamknac woreczek i wlozyc do piekarnika i piec mysle ze okolo 40 minut i gotowe :) tez smaczne sama sprawdzilam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ragout z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ragout z kurczakaRagout z kurczaka

Lubisz kuchnię francuską? Jeśli tak – wykorzystaj nasz przepis na ragout z kurczaka. Do przyrządzenia tego dania potrzebne są udka pozbawione skóry i kości. Najpierw dokładnie natrzyj mięso przyprawą do kurczaka, aby podczas smażenia uzyskało odpowiedni smak. Na patelnię dodaj cebulę szalotkę, nazywaną także czosnkiem askalońskim, która charakteryzuje się delikatnie czosnkowym aromatem. Ze względu na jej niewielki rozmiar wystarczy, że pokroisz ją na cztery części. Kiedy cebula zarumieni się, dodaj pomidory z puszki. Dzięki ich konsystencji ragout z kurczaka nabierze miękkości i stanie się bardziej soczyste. Kolejnym ważnym składnikiem są kapary. Ten znany kiedyś głównie w kuchni śródziemnomorskiej dodatek o wyrazistym smaku, świetnie skomponuje się z pomidorową bazą, oliwkami oraz tymiankiem. Koniecznie wypróbuj kurczaka w tej oryginalnej odsłonie i przygotuj pyszne ragout drobiowe na najbliższą okazję.

Dla kogo?

Ragu z kurczaka to jedno z tych dań, jakiego nie może zabraknąć w kuchni osób lubiących potrawy francuskie. Jest to świetna alternatywa dla klasycznie przygotowywanego kurczaka, która urozmaici wasze menu.

Na jaką okazję?

Ragout drobiowe to nie tylko idealny pomysł na codzienny obiad, ale przede wszystkim na danie wykwintne, serwowane podczas wyjątkowych okazji. O przepisie pamiętajcie także podczas ustalania menu świątecznego. Daniem tym zaskoczycie wszystkich gości.

Czy wiesz, że?

Ragout to nazwa potrawy pochodzącej z Francji, dziś oznaczająca duszone danie z mięsa, ryb lub warzyw pokrojonych na kawałki. Ragout możemy przygotowywać z różnorodnych składników, zmieniając połączenia i kompozycje smaków.

Dla urozmaicenia:

Kurczak ragout świetnie pasuje również z cukinią i papryką. Dodaj więc ulubione warzywa, dzięki czemu ragu drobiowe zyska głęboki smak.