Zapiekanka paprykowo-pomidorowa z makaronem
średnie
8 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
3 sztuki
1 szczypta
4 sztuki
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
Krok 2
Paprykę umyj, odsącz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kosteczkę.
Krok 3
Cebulę obierz, drobno posiekaj i wraz z papryką podsmaż na oleju.
Krok 4
Pomidory umyj, odsącz i pokrój w grube plastry.
Krok 5
Ser wymieszaj z koncentratem pomidorowym, śmietaną i jajkami. Dopraw.
Krok 6
Makaron połącz z sosem i warzywami. Przykryj plastrami pomidorów.
Krok 7
Piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej