Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

2

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Obgotować w osolonej wodzie, tak aby były półtwarde.

Krok 2

Łososia podzielić na mniejsze plastry, a por pokroić w krążki.

Krok 3

Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i układać w nim na przemian plastry ziemniaków, łososia i pora. W zależności od wielkości naczynia wyjdzie kilka warstw.

Krok 4

Fix Knorr wymieszać z mlekiem, roztrzepanym jajkiem, pieprzem oraz startym na tarce serem. Powstałym sosem zalać zapiekankę. Posypać z wierzchu tartym serem. Zapiekać 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej