Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

2

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Obgotować w osolonej wodzie, tak aby były półtwarde.

Krok 2

Łososia podzielić na mniejsze plastry, a por pokroić w krążki.

Krok 3

Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i układać w nim na przemian plastry ziemniaków, łososia i pora. W zależności od wielkości naczynia wyjdzie kilka warstw.

Krok 4

Fix Knorr wymieszać z mlekiem, roztrzepanym jajkiem, pieprzem oraz startym na tarce serem. Powstałym sosem zalać zapiekankę. Posypać z wierzchu tartym serem. Zapiekać 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Babka ziemniaczana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej