Ziemniaczana tarta z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczana tarta z brokułami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

6 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

20 dekagramów

40 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

null

3 sztuki

0.5 litra

null

150 mililitrów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób ciasto: Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Wbij jajko, dodaj śmietanę i szczyptę soli. Wyrób, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na grubość 4 mm i włóż do natłuszczonej formy.

Krok 2

Wykonaj farsz: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudzone obierz i pokrój w talarki. Obraną cebule i czosnek posiekaj. Pieczarki pokrój w plastry i razem z cebulą i czosnkiem usmaż na oleju. Brokuła podziel na różyczki, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3

Na ciasto wyłóż połowę ziemniaków, połowę pieczarek z cebulą , połowę sera. Przypraw. Czynność powtórz.

Krok 4

Na koniec wyłóż ostatnią warstwę ziemniaków oraz kawałki brokuła.

Krok 5

Jajka, śmietany i szczyptę soli wymieszaj i polej tartę. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej