
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
6 sztuk
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
20 dekagramów
40 dekagramów
20 dekagramów
1 sztuka
null
3 sztuki
0.5 litra
null
150 mililitrów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób ciasto: Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Wbij jajko, dodaj śmietanę i szczyptę soli. Wyrób, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na grubość 4 mm i włóż do natłuszczonej formy.
Krok 2
Wykonaj farsz: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudzone obierz i pokrój w talarki. Obraną cebule i czosnek posiekaj. Pieczarki pokrój w plastry i razem z cebulą i czosnkiem usmaż na oleju. Brokuła podziel na różyczki, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
Na ciasto wyłóż połowę ziemniaków, połowę pieczarek z cebulą , połowę sera. Przypraw. Czynność powtórz.
Krok 4
Na koniec wyłóż ostatnią warstwę ziemniaków oraz kawałki brokuła.
Krok 5
Jajka, śmietany i szczyptę soli wymieszaj i polej tartę. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej