Ziemniaczana tarta z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczana tarta z brokułami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

6 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

20 dekagramów

40 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

null

3 sztuki

0.5 litra

null

150 mililitrów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób ciasto: Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Wbij jajko, dodaj śmietanę i szczyptę soli. Wyrób, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na grubość 4 mm i włóż do natłuszczonej formy.

Krok 2

Wykonaj farsz: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudzone obierz i pokrój w talarki. Obraną cebule i czosnek posiekaj. Pieczarki pokrój w plastry i razem z cebulą i czosnkiem usmaż na oleju. Brokuła podziel na różyczki, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3

Na ciasto wyłóż połowę ziemniaków, połowę pieczarek z cebulą , połowę sera. Przypraw. Czynność powtórz.

Krok 4

Na koniec wyłóż ostatnią warstwę ziemniaków oraz kawałki brokuła.

Krok 5

Jajka, śmietany i szczyptę soli wymieszaj i polej tartę. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej