
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
6 sztuk
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
20 dekagramów
40 dekagramów
20 dekagramów
1 sztuka
null
3 sztuki
0.5 litra
null
150 mililitrów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób ciasto: Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Wbij jajko, dodaj śmietanę i szczyptę soli. Wyrób, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na grubość 4 mm i włóż do natłuszczonej formy.
Krok 2
Wykonaj farsz: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudzone obierz i pokrój w talarki. Obraną cebule i czosnek posiekaj. Pieczarki pokrój w plastry i razem z cebulą i czosnkiem usmaż na oleju. Brokuła podziel na różyczki, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
Na ciasto wyłóż połowę ziemniaków, połowę pieczarek z cebulą , połowę sera. Przypraw. Czynność powtórz.
Krok 4
Na koniec wyłóż ostatnią warstwę ziemniaków oraz kawałki brokuła.
Krok 5
Jajka, śmietany i szczyptę soli wymieszaj i polej tartę. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej