Ziemniaczana tarta z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczana tarta z brokułami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

6 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

20 dekagramów

40 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

null

3 sztuki

0.5 litra

null

150 mililitrów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób ciasto: Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Wbij jajko, dodaj śmietanę i szczyptę soli. Wyrób, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na grubość 4 mm i włóż do natłuszczonej formy.

Krok 2

Wykonaj farsz: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudzone obierz i pokrój w talarki. Obraną cebule i czosnek posiekaj. Pieczarki pokrój w plastry i razem z cebulą i czosnkiem usmaż na oleju. Brokuła podziel na różyczki, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3

Na ciasto wyłóż połowę ziemniaków, połowę pieczarek z cebulą , połowę sera. Przypraw. Czynność powtórz.

Krok 4

Na koniec wyłóż ostatnią warstwę ziemniaków oraz kawałki brokuła.

Krok 5

Jajka, śmietany i szczyptę soli wymieszaj i polej tartę. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczana tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej