Zapiekanka z grzybów i boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z grzybów i boczku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

null

0.5 szklanki

250 gramów

null

5 sztuk

10 łyżek

4 łyżki

1 pęczek

3 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło pokrój, dodaj mąkę i wbij jajka oraz dodaj szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Boczek i grzyby pokrój w kostkę.

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj go z jajkami oraz śmietaną. Dopraw do smaku.

Krok 4

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem i ułóż grzyby i boczek.

Krok 5

Zalej całość sosem śmietanowym i dodaj posiekany szczypiorek.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz przez 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Włoska zupa minestrone
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej