
Składniki
200 gramów
null
0.5 szklanki
250 gramów
null
5 sztuk
10 łyżek
4 łyżki
1 pęczek
3 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło pokrój, dodaj mąkę i wbij jajka oraz dodaj szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Boczek i grzyby pokrój w kostkę.
Krok 3
Ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj go z jajkami oraz śmietaną. Dopraw do smaku.
Krok 4
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem i ułóż grzyby i boczek.
Krok 5
Zalej całość sosem śmietanowym i dodaj posiekany szczypiorek.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz przez 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























