
Składniki
200 gramów
null
0.5 szklanki
250 gramów
null
5 sztuk
10 łyżek
4 łyżki
1 pęczek
3 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło pokrój, dodaj mąkę i wbij jajka oraz dodaj szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Boczek i grzyby pokrój w kostkę.
Krok 3
Ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj go z jajkami oraz śmietaną. Dopraw do smaku.
Krok 4
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem i ułóż grzyby i boczek.
Krok 5
Zalej całość sosem śmietanowym i dodaj posiekany szczypiorek.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz przez 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej