Zapiekanka z grzybów i boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z grzybów i boczku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

null

0.5 szklanki

250 gramów

null

5 sztuk

10 łyżek

4 łyżki

1 pęczek

3 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło pokrój, dodaj mąkę i wbij jajka oraz dodaj szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Boczek i grzyby pokrój w kostkę.

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj go z jajkami oraz śmietaną. Dopraw do smaku.

Krok 4

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem i ułóż grzyby i boczek.

Krok 5

Zalej całość sosem śmietanowym i dodaj posiekany szczypiorek.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz przez 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z grzybów i boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej