
Składniki
1 sztuka
null
null
null
150 gramów
3 łyżki
1 pęczek
400 gramów
1 łyżeczka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
Oczyść grzyby i pokrój w kostkę, następnie duś je na rozgrzanym oleju przez 30 minut.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Wsyp do niej grzyby i podsmażaj przez chwilę. Dodaj następnie śmietanę. Wymieszaj wszystko i duś dalej przez 15 minut.
Krok 4
Grzyby wymieszaj z ryżem i dopraw.
Krok 5
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Do naczynia włóż ryż z grzybami. Zapiekaj całość przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Krok 6
Po wyjęciu z piekarnika posyp żółtym serem i natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























