Ryż zapiekany z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż zapiekany z grzybami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

null

150 gramów

3 łyżki

1 pęczek

400 gramów

1 łyżeczka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Oczyść grzyby i pokrój w kostkę, następnie duś je na rozgrzanym oleju przez 30 minut.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Wsyp do niej grzyby i podsmażaj przez chwilę. Dodaj następnie śmietanę. Wymieszaj wszystko i duś dalej przez 15 minut.

Krok 4

Grzyby wymieszaj z ryżem i dopraw.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Do naczynia włóż ryż z grzybami. Zapiekaj całość przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika posyp żółtym serem i natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej