Ryż zapiekany z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż zapiekany z grzybami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

null

150 gramów

3 łyżki

1 pęczek

400 gramów

1 łyżeczka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Oczyść grzyby i pokrój w kostkę, następnie duś je na rozgrzanym oleju przez 30 minut.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Wsyp do niej grzyby i podsmażaj przez chwilę. Dodaj następnie śmietanę. Wymieszaj wszystko i duś dalej przez 15 minut.

Krok 4

Grzyby wymieszaj z ryżem i dopraw.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Do naczynia włóż ryż z grzybami. Zapiekaj całość przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika posyp żółtym serem i natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej