
Składniki
1 sztuka
null
null
null
150 gramów
3 łyżki
1 pęczek
400 gramów
1 łyżeczka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
Oczyść grzyby i pokrój w kostkę, następnie duś je na rozgrzanym oleju przez 30 minut.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Wsyp do niej grzyby i podsmażaj przez chwilę. Dodaj następnie śmietanę. Wymieszaj wszystko i duś dalej przez 15 minut.
Krok 4
Grzyby wymieszaj z ryżem i dopraw.
Krok 5
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Do naczynia włóż ryż z grzybami. Zapiekaj całość przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Krok 6
Po wyjęciu z piekarnika posyp żółtym serem i natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej