Ryż zapiekany z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż zapiekany z grzybami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

null

150 gramów

3 łyżki

1 pęczek

400 gramów

1 łyżeczka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Oczyść grzyby i pokrój w kostkę, następnie duś je na rozgrzanym oleju przez 30 minut.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Wsyp do niej grzyby i podsmażaj przez chwilę. Dodaj następnie śmietanę. Wymieszaj wszystko i duś dalej przez 15 minut.

Krok 4

Grzyby wymieszaj z ryżem i dopraw.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Do naczynia włóż ryż z grzybami. Zapiekaj całość przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika posyp żółtym serem i natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż zapiekany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej