Ryż zapiekany z grzybami

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

0

1 sztuka

0

500 gramów

1 pęczek

400 gramów

150 gramów

0

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 1

Oczyść grzyby i pokrój w kostkę, następnie duś je na rozgrzanym oleju przez 30 minut.

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Wsyp do niej grzyby i podsmażaj przez chwilę. Dodaj następnie śmietanę. Wymieszaj wszystko i duś dalej przez 15 minut.

Krok 1

Grzyby wymieszaj z ryżem i dopraw.

Krok 1

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Do naczynia włóż ryż z grzybami. Zapiekaj całość przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Krok 1

Po wyjęciu z piekarnika posyp żółtym serem i natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa czosnkowa
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej