Ryż smażony z kurczakiem i bazylią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 łyżka

400 gramów

4 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

3 szklanki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, paprykę w paski, a chili i czosnek drobno posiekaj.

Krok 2

W woku rozgrzej olej i podsmaż czosnek oraz chili.

Krok 3

Dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 2 minuty.

Krok 4

Dolej sos z ostryg oraz cukier i wymieszaj.

Krok 5

Dolej sos sojowy i smaż 3 minuty.

Krok 6

Dodaj ugotowany ryż jaśminowy, paprykę oraz posiekaną bazylię

Krok 7

Smaż jeszcze do czasu, gdy papryka nie będzie surowa. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej