
Składniki
0.25 szklanki
1 łyżka
400 gramów
4 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
3 szklanki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, paprykę w paski, a chili i czosnek drobno posiekaj.
Krok 2
W woku rozgrzej olej i podsmaż czosnek oraz chili.
Krok 3
Dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 2 minuty.
Krok 4
Dolej sos z ostryg oraz cukier i wymieszaj.
Krok 5
Dolej sos sojowy i smaż 3 minuty.
Krok 6
Dodaj ugotowany ryż jaśminowy, paprykę oraz posiekaną bazylię
Krok 7
Smaż jeszcze do czasu, gdy papryka nie będzie surowa. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej