Ryż smażony z kurczakiem i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż smażony z kurczakiem i bazylią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 łyżka

400 gramów

4 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

3 szklanki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, paprykę w paski, a chili i czosnek drobno posiekaj.

Krok 2

W woku rozgrzej olej i podsmaż czosnek oraz chili.

Krok 3

Dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 2 minuty.

Krok 4

Dolej sos z ostryg oraz cukier i wymieszaj.

Krok 5

Dolej sos sojowy i smaż 3 minuty.

Krok 6

Dodaj ugotowany ryż jaśminowy, paprykę oraz posiekaną bazylię

Krok 7

Smaż jeszcze do czasu, gdy papryka nie będzie surowa. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż smażony z kurczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej