
Składniki
400 gramów
4 sztuki
4 listków
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Sok i skórkę pomieszaj z jogurtem, curry, przyprawą grubo mieloną orientalną. Do powstałej w ten sposób marynaty włóż polędwiczki z kurczaka, dokładnie wymieszaj i odłóż najlepiej na 12 godzin do lodówki.

Krok 2
Obierz mango i awokado, pokrój je w plastry. Paprykę przekrój na kilka kawałków. Liście sałaty pokrój w cienkie paski. Z grubsza posiekaj kolendrę i pomieszaj w misce z sałatą.

Krok 3
Kurczaka usmaż na patelni grillowej posmarowanej delikatnie olejem. Pokrój go w paski.

Krok 4
W mikrofali lub na patelni podgrzej placki. Na każdy z placków nałóż słuszną porcję sosu Hellmann‘s Curry i rozsmaruj go łyżką po prawie całej powierzchni tortilli. Na środku placka połóż kurczaka, plastry awokado, papryki i mango, na górę połóż sałatę z kolendrą.

Krok 5
Brzegi placka – około 2-3 cm zawiń do środka, a następnie ściśle go zroluj.

Krok 6
Gotowego wrapa, tuż przed podaniem, opiecz na suchej patelni, tak aby tortilla zrobiła się chrupiąca. Wrapa przed podaniem przekrój na pół.


Dobra rada:
Do środka kanapki możesz dołożyć plastry sera np. mozzarelli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wrap z kurczakiem i mango
Zawijane wrapy z rozmaitymi nadzieniami zagościły już na stałe w naszych kuchniach. Nic w tym dziwnego – są szybkie w przygotowaniu, dają duże pole do popisu i przede wszystkim pysznie smakują. W dwóch słowach: palce lizać!
Dla kogo?
Dla osób rozsmakowanych w owocach i łączeniu ich z bardziej wytrawnymi potrawami. Przekonaj się, że kurczak i mango to duet idealny!
Na jaką okazję?
Wrap z kurczakiem i mango z chęcią wystąpi w roli drugiego śniadania. W szkole, na uczelni czy w pracy sprawdzi się doskonale.
Czy wiesz, że?
Smakowe i odżywcze walory mango, były doceniane przez ludzi mieszkających na terenie Indii już ponad 4 tysiące lat temu!
Dla urozmaicenia:
Do wrapa z kurczakiem i mango możesz użyć sosu Hellmann‘s Curry, ale nie tylko! Wypróbuj też inne nasze propozycje. Z większością sosów będzie komponował się naprawdę dobrze.