
Składniki
400 gramów
4 sztuki
4 listków
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Sok i skórkę pomieszaj z jogurtem, curry, przyprawą grubo mieloną orientalną. Do powstałej w ten sposób marynaty włóż polędwiczki z kurczaka, dokładnie wymieszaj i odłóż najlepiej na 12 godzin do lodówki.

Krok 2
Obierz mango i awokado, pokrój je w plastry. Paprykę przekrój na kilka kawałków. Liście sałaty pokrój w cienkie paski. Z grubsza posiekaj kolendrę i pomieszaj w misce z sałatą.

Krok 3
Kurczaka usmaż na patelni grillowej posmarowanej delikatnie olejem. Pokrój go w paski.

Krok 4
W mikrofali lub na patelni podgrzej placki. Na każdy z placków nałóż słuszną porcję sosu Hellmann‘s Curry i rozsmaruj go łyżką po prawie całej powierzchni tortilli. Na środku placka połóż kurczaka, plastry awokado, papryki i mango, na górę połóż sałatę z kolendrą.

Krok 5
Brzegi placka – około 2-3 cm zawiń do środka, a następnie ściśle go zroluj.

Krok 6
Gotowego wrapa, tuż przed podaniem, opiecz na suchej patelni, tak aby tortilla zrobiła się chrupiąca. Wrapa przed podaniem przekrój na pół.


Dobra rada:
Do środka kanapki możesz dołożyć plastry sera np. mozzarelli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wrap z kurczakiem i mango
Zawijane wrapy z rozmaitymi nadzieniami zagościły już na stałe w naszych kuchniach. Nic w tym dziwnego – są szybkie w przygotowaniu, dają duże pole do popisu i przede wszystkim pysznie smakują. W dwóch słowach: palce lizać!
Dla kogo?
Dla osób rozsmakowanych w owocach i łączeniu ich z bardziej wytrawnymi potrawami. Przekonaj się, że kurczak i mango to duet idealny!
Na jaką okazję?
Wrap z kurczakiem i mango z chęcią wystąpi w roli drugiego śniadania. W szkole, na uczelni czy w pracy sprawdzi się doskonale.
Czy wiesz, że?
Smakowe i odżywcze walory mango, były doceniane przez ludzi mieszkających na terenie Indii już ponad 4 tysiące lat temu!
Dla urozmaicenia:
Do wrapa z kurczakiem i mango możesz użyć sosu Hellmann‘s Curry, ale nie tylko! Wypróbuj też inne nasze propozycje. Z większością sosów będzie komponował się naprawdę dobrze.