Biryani przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biryani

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżeczki

2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 sztuki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż namocz w zimniej wodzie na ok. 25 minut.

Krok 2

Na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć kmin rzymski i podsmaż, aż zacznie skakać. Cebule posiekaj i dodaj do kminu.

Krok 3

Kiedy cebula się zeszkli, dodaj odcedzony ryż i smaż przez minutę, aby ryż oblepił się tłuszczem.

Krok 4

Następnie wlej 2 szklanki wody, dodaj mrożone warzywa i wsyp wszystkie przyprawy oraz rodzynki.

Krok 5

Dodaj kostkę Knorr, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Krok 6

Podawaj kiedy ryż i warzywa będą miękkie posypane siekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej