Biryani przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biryani

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżeczki

2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 sztuki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż namocz w zimniej wodzie na ok. 25 minut.

Krok 2

Na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć kmin rzymski i podsmaż, aż zacznie skakać. Cebule posiekaj i dodaj do kminu.

Krok 3

Kiedy cebula się zeszkli, dodaj odcedzony ryż i smaż przez minutę, aby ryż oblepił się tłuszczem.

Krok 4

Następnie wlej 2 szklanki wody, dodaj mrożone warzywa i wsyp wszystkie przyprawy oraz rodzynki.

Krok 5

Dodaj kostkę Knorr, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Krok 6

Podawaj kiedy ryż i warzywa będą miękkie posypane siekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biryani - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z rabarbarem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej