Gotowana karkówka z grilla na roszponce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowana karkówka z grilla na roszponce

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie przyprawy, posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chilli oraz musztardę dodajemy do wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie do garnka dodajemy obwiązany sznurkiem karczek i gotujemy go pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (ok 1,5 godziny). Jeśli w sporo wody odparuje, dolewamy 250 ml.

Krok 2

Miękki karczek wyjmujemy z wody i zdejmujemy z niego sznurek. Kroimy go w grube plastry.

Krok 3

Plastry karczku obsmażamy na patelni grillowej na odrobinie oleju. Sprawi to, że mięso w środku będzie miękkie, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące.

Krok 4

Na talerzach rozkładamy roszponkę i polewamy ją sosem koperkowo ziołowym przygotowanym wg. zaleceń na opakowaniu. Na sałacie układamy mięso i serwujemy od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej