Gotowana karkówka z grilla na roszponce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowana karkówka z grilla na roszponce

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie przyprawy, posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chilli oraz musztardę dodajemy do wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie do garnka dodajemy obwiązany sznurkiem karczek i gotujemy go pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (ok 1,5 godziny). Jeśli w sporo wody odparuje, dolewamy 250 ml.

Krok 2

Miękki karczek wyjmujemy z wody i zdejmujemy z niego sznurek. Kroimy go w grube plastry.

Krok 3

Plastry karczku obsmażamy na patelni grillowej na odrobinie oleju. Sprawi to, że mięso w środku będzie miękkie, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące.

Krok 4

Na talerzach rozkładamy roszponkę i polewamy ją sosem koperkowo ziołowym przygotowanym wg. zaleceń na opakowaniu. Na sałacie układamy mięso i serwujemy od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej