
Składniki
2 litry
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie przyprawy, posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chilli oraz musztardę dodajemy do wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie do garnka dodajemy obwiązany sznurkiem karczek i gotujemy go pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (ok 1,5 godziny). Jeśli w sporo wody odparuje, dolewamy 250 ml.
Krok 2
Miękki karczek wyjmujemy z wody i zdejmujemy z niego sznurek. Kroimy go w grube plastry.
Krok 3
Plastry karczku obsmażamy na patelni grillowej na odrobinie oleju. Sprawi to, że mięso w środku będzie miękkie, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące.
Krok 4
Na talerzach rozkładamy roszponkę i polewamy ją sosem koperkowo ziołowym przygotowanym wg. zaleceń na opakowaniu. Na sałacie układamy mięso i serwujemy od razu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej