Gotowana karkówka z grilla na roszponce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowana karkówka z grilla na roszponce

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie przyprawy, posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chilli oraz musztardę dodajemy do wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie do garnka dodajemy obwiązany sznurkiem karczek i gotujemy go pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (ok 1,5 godziny). Jeśli w sporo wody odparuje, dolewamy 250 ml.

Krok 2

Miękki karczek wyjmujemy z wody i zdejmujemy z niego sznurek. Kroimy go w grube plastry.

Krok 3

Plastry karczku obsmażamy na patelni grillowej na odrobinie oleju. Sprawi to, że mięso w środku będzie miękkie, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące.

Krok 4

Na talerzach rozkładamy roszponkę i polewamy ją sosem koperkowo ziołowym przygotowanym wg. zaleceń na opakowaniu. Na sałacie układamy mięso i serwujemy od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowana karkówka z grilla na roszponce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej