Faszerowane mięsem ziemniaki z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Faszerowane ziemniaki

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

1

22 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

0.5 szklanki

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki.

Krok 2

Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso. Smażymy 15 minut. Dodajemy rozkruszoną kostkę pietruszka Knorr. Doprawiamy do smaku.

Krok 3

Ziemniaki układamy na natłuszczonej blaszce. Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy pełną łyżkę mięsa.

Krok 4

Pieczemy godzinę w temperaturze 220 stopni. Kwadrans przed końcem pieczenia posypujemy ziemniaki startym żółtym serem i kładziemy na każdym z nich łyżeczkę masła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniakiFaszerowane ziemniaki

Ziemniaki najczęściej serwuje się jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Tymczasem mogą one stać się samodzielnym daniem, jeśli tylko odpowiednio je przygotujesz. W tym przepisie prezentujemy ziemniaki faszerowane i pieczone – do przyrządzenia dania wybierz ziemniaki typu A, sałatkowe, np. irgi albo irysy – mają mało skrobi, nie kruszą się i pozostają zwarte. Nadzienie do nich przyrządzisz z mięsa mielonego podsmażonego z cebulą i czosnkiem oraz z przyprawami. Możesz dodać do niego także szczyptę gałki muszkatołowej, która podkreśli smak ziemniaków. Kiedy farsz będzie już gotowy, nałóż go na przekrojone na pół warzywa i wstaw do piekarnika. Kwadrans przed końcem pieczenia posyp potrawę startym serem żółtym i nałóż na każdego ziemniaka odrobinę tłuszczu. Faszerowane ziemniaki podawaj z dodatkiem sosów, np. koperkowego lub czosnkowego. Będą też smaczne w połączeniu z sałatką z roszponki i świeżych warzyw. Spróbuj, jak smakuje to proste danie. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.