
Składniki
8 sztuk
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
0.5 szklanki
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki.
Krok 2
Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso. Smażymy 15 minut. Dodajemy rozkruszoną kostkę pietruszka Knorr. Doprawiamy do smaku.
Krok 3
Ziemniaki układamy na natłuszczonej blaszce. Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy pełną łyżkę mięsa.
Krok 4
Pieczemy godzinę w temperaturze 220 stopni. Kwadrans przed końcem pieczenia posypujemy ziemniaki startym żółtym serem i kładziemy na każdym z nich łyżeczkę masła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane ziemniaki
Ziemniaki najczęściej serwuje się jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Tymczasem mogą one stać się samodzielnym daniem, jeśli tylko odpowiednio je przygotujesz. W tym przepisie prezentujemy ziemniaki faszerowane i pieczone – do przyrządzenia dania wybierz ziemniaki typu A, sałatkowe, np. irgi albo irysy – mają mało skrobi, nie kruszą się i pozostają zwarte. Nadzienie do nich przyrządzisz z mięsa mielonego podsmażonego z cebulą i czosnkiem oraz z przyprawami. Możesz dodać do niego także szczyptę gałki muszkatołowej, która podkreśli smak ziemniaków. Kiedy farsz będzie już gotowy, nałóż go na przekrojone na pół warzywa i wstaw do piekarnika. Kwadrans przed końcem pieczenia posyp potrawę startym serem żółtym i nałóż na każdego ziemniaka odrobinę tłuszczu. Faszerowane ziemniaki podawaj z dodatkiem sosów, np. koperkowego lub czosnkowego. Będą też smaczne w połączeniu z sałatką z roszponki i świeżych warzyw. Spróbuj, jak smakuje to proste danie. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.