Faszerowane mięsem ziemniaki z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane ziemniaki

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

2

heart
22 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

0.5 szklanki

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki.

Krok 2

Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso. Smażymy 15 minut. Dodajemy rozkruszoną kostkę pietruszka Knorr. Doprawiamy do smaku.

Krok 3

Ziemniaki układamy na natłuszczonej blaszce. Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy pełną łyżkę mięsa.

Krok 4

Pieczemy godzinę w temperaturze 220 stopni. Kwadrans przed końcem pieczenia posypujemy ziemniaki startym żółtym serem i kładziemy na każdym z nich łyżeczkę masła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia z kurczakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniakiFaszerowane ziemniaki

Ziemniaki najczęściej serwuje się jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Tymczasem mogą one stać się samodzielnym daniem, jeśli tylko odpowiednio je przygotujesz. W tym przepisie prezentujemy ziemniaki faszerowane i pieczone – do przyrządzenia dania wybierz ziemniaki typu A, sałatkowe, np. irgi albo irysy – mają mało skrobi, nie kruszą się i pozostają zwarte. Nadzienie do nich przyrządzisz z mięsa mielonego podsmażonego z cebulą i czosnkiem oraz z przyprawami. Możesz dodać do niego także szczyptę gałki muszkatołowej, która podkreśli smak ziemniaków. Kiedy farsz będzie już gotowy, nałóż go na przekrojone na pół warzywa i wstaw do piekarnika. Kwadrans przed końcem pieczenia posyp potrawę startym serem żółtym i nałóż na każdego ziemniaka odrobinę tłuszczu. Faszerowane ziemniaki podawaj z dodatkiem sosów, np. koperkowego lub czosnkowego. Będą też smaczne w połączeniu z sałatką z roszponki i świeżych warzyw. Spróbuj, jak smakuje to proste danie. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.