Zapiekanka z brokułów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z brokułów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
121 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

200 mililitrów

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 100 ml wody oraz śmietaną.

Krok 2

Sos zagotuj i wymieszaj z brokułami pokrojonymi w różyczki.

Krok 3

Brokuły przełóż do naczynia żaroodpornego. Starty ser wymieszaj z bułką tartą a następnie mieszanką posyp wierzch zapiekanki.

Krok 4

Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło. Tip: Aby nadać bardziej wykwintnego charakteru zapiekance, wierzch możesz posypać kilkoma rodzajami sera, np. serem pleśniowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z brokułówZapiekanka z brokułów

Zapiekanka z brokułów doskonale sprawdzi się zarówno w roli obiadu lub kolacji, a po odgrzaniu – będzie doskonałym lunchem w pracy. Jeżeli nie przepadasz za daniami wegetariańskimi, do brokułów możesz dodać mięso mielone lub kurczaka. Danie będzie bardziej treściwe, jeżeli przyrządzisz je z makaronem albo z ziemniakami. Składniki będą się najlepiej komponować z sosem serowym Knorr Fix cztery sery z brokułami. Całość należy piec przez około dwadzieścia pięć minut, w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni Celsjusza. Danie najlepiej smakuje na ciepło. Aby nadać potrawie bardziej wykwintnego smaku, jej wierzch możesz posypać kilkoma gatunkami ulubionego sera, na przykład parmezanem, cheddarem i gorgonzolą. Zapiekanka jeszcze lepiej będzie smakować z dodatkiem ziołowego dipu. Smacznego!