Rożki francuskie z szynką i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rożki francuskie z szynką i serem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

2

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto przełóż z zamrażalnika do lodówki na kilka godzin. Kiedy się rozmrozi, rozwałkuj lekko i pokrój na kwadraty o boku 10 cm.

Krok 2

Na każdy kwadrat nakładaj plaster sera i plaster szynki i odrobinę rozkruszonej kostki pietruszkowej. Kwadraty składaj po przekątnej i sklejaj dokładnie, dociskając brzegi widelcem.

Krok 3

Ułóż rożki na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut, aż rożki ładnie się zrumienią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rożki francuskie z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rożki francuskie z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rożki francuskie z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rożki francuskie z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rożki francuskie z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rożki francuskie z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rożki francuskie z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rożki francuskie z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej