Calzone z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzone z pieczarkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 mililitrów

sos do pizzy:

30 mililitrów

50 mililitrów

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

20 gramów

1 łyżeczka

25 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 kilogram

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

8 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 2

Pieczarki dokładnie oczyść, opłucz, posiekaj. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju - zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i składniki na sos pomidorowy z dodatkiem Knorr mini kostka czosnek. Smaż razem kilka minut aż pieczarki zmiękną trochę i odparuje nadmiar wody. Przestudź.

Krok 3

Do podsmażonych grzybów dodaj ser, wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na koło średnicy ok. 20 cm. Na każdy placek wyłóż po połowie masy grzybowej - tak na połowę koła. Złóż koło przykrywając nadzienie drugą połową koła z ciasta. Dociśnij brzegi i zlep je zawijając lekko. Nadmiar ciasta odetnij i uformuj z niego ozdoby.

Krok 4

Ozdoby z resztek ciasta ułóż na wierzchu calzone. Wierzch pierogów posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut - calzone powinny być ładnie zrumienione. Podawaj lekko przestudzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej