Calzone z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzone z pieczarkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 mililitrów

sos do pizzy:

30 mililitrów

50 mililitrów

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

20 gramów

1 łyżeczka

25 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 kilogram

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

8 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 2

Pieczarki dokładnie oczyść, opłucz, posiekaj. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju - zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i składniki na sos pomidorowy z dodatkiem Knorr mini kostka czosnek. Smaż razem kilka minut aż pieczarki zmiękną trochę i odparuje nadmiar wody. Przestudź.

Krok 3

Do podsmażonych grzybów dodaj ser, wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na koło średnicy ok. 20 cm. Na każdy placek wyłóż po połowie masy grzybowej - tak na połowę koła. Złóż koło przykrywając nadzienie drugą połową koła z ciasta. Dociśnij brzegi i zlep je zawijając lekko. Nadmiar ciasta odetnij i uformuj z niego ozdoby.

Krok 4

Ozdoby z resztek ciasta ułóż na wierzchu calzone. Wierzch pierogów posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut - calzone powinny być ładnie zrumienione. Podawaj lekko przestudzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej