Calzone z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Calzone z pieczarkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 2

Pieczarki dokładnie oczyść, opłucz, posiekaj. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju - zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i składniki na sos pomidorowy z dodatkiem Knorr mini kostka czosnek. Smaż razem kilka minut aż pieczarki zmiękną trochę i odparuje nadmiar wody. Przestudź.

Krok 3

Do podsmażonych grzybów dodaj ser, wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na koło średnicy ok. 20 cm. Na każdy placek wyłóż po połowie masy grzybowej - tak na połowę koła. Złóż koło przykrywając nadzienie drugą połową koła z ciasta. Dociśnij brzegi i zlep je zawijając lekko. Nadmiar ciasta odetnij i uformuj z niego ozdoby.

Krok 4

Ozdoby z resztek ciasta ułóż na wierzchu calzone. Wierzch pierogów posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut - calzone powinny być ładnie zrumienione. Podawaj lekko przestudzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej