Calzone z pieczarkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 2

Pieczarki dokładnie oczyść, opłucz, posiekaj. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju - zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i składniki na sos pomidorowy z dodatkiem Knorr mini kostka czosnek. Smaż razem kilka minut aż pieczarki zmiękną trochę i odparuje nadmiar wody. Przestudź.

Krok 3

Do podsmażonych grzybów dodaj ser, wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na koło średnicy ok. 20 cm. Na każdy placek wyłóż po połowie masy grzybowej - tak na połowę koła. Złóż koło przykrywając nadzienie drugą połową koła z ciasta. Dociśnij brzegi i zlep je zawijając lekko. Nadmiar ciasta odetnij i uformuj z niego ozdoby.

Krok 4

Ozdoby z resztek ciasta ułóż na wierzchu calzone. Wierzch pierogów posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut - calzone powinny być ładnie zrumienione. Podawaj lekko przestudzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej