Kubdari - VIDEO

- Krok 1Przygotuj ciasto na kubdari. Do miski przesiej mąkę, suche drożdże, sól oraz cukier, dolej jogurt i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do powstania jednolitej masy. Odstaw ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Krok 2Mięso pokrój drobno lub wykorzystaj gotowe mielone mięso wołowo-wieprzowe. Dodaj do miski z mięsem wszystkie pozostałe składniki – posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz przyprawy: kminek, koper, kolendrę, pieprz, przyprawę Knorr i kozieradkę. Rękami wymieszaj dokładnie ugniatając wszystkie składniki ze sobą.
- Krok 3Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część rozwałkuj na płaski placek. Nałóż po 1/4 nadzienia na placek, zwiń brzegi ciasta do środka tak, aby farsz był zakryty, a następnie rozwałkuj ciasto z nadzieniem, aby nabrało okrągłego kształtu. Powtórz tą samą czynność z pozostałymi plackami.
- Krok 4Na rozgrzaną, suchą patelnie wyłóż placek i trzymaj do zarumienienia. Przewróć na drugą stronę, na wierzch rozsmaruj plaster masła do roztopienia. Czynność powtórz z pozostałymi plackami. Podawaj gorące.

Do środka farszu możesz dodać posiekaną natkę kolendry i kawałek papryki chili.

Zagadka na talerzu – to pizza, ciasto, a może pieróg? Oto kubdari, czyli placek wypełniony mięsnym nadzieniem i bardzo aromatycznymi ziołami. Proste danie, które doskonale sprawdzi się także na eleganckich stołach.
Dla kogo?
Dla wszystkich uwielbiających gruzińskie specjały. Kto raz spróbował, już zawsze będzie wracał do tych smaków!
Na jaką okazję?
Czy połączenie ciasta i mięsa może zaskoczyć? Zapytaj swoich gości, którym zaserwujesz kubdari w formie pomysłowej przystawki. Z większym głodem też sobie poradzi, więc idealnie nadaje się również na danie główne.
Czy wiesz, że?
Kubdari pochodzi ze Swanetti, położonej w północnej Gruzji. Wysokogórski, trudno dostępny rejon cechują niezrównane widoki i unikalny folklor.
Dla urozmaicenia:
Koneserzy zachęcają do wypróbowania w przepisie na kubdari szynki lub karkówki wieprzowej. Ręczne siekanie mięsa na małe kawałeczki ma zapewnić jeszcze większą soczystość dania.