Kubdari – przepis: gruziński placek z mięsem | Przepisy.pl pixel

Kubdari - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

74

271 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

599 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

1 szklanka

7 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

nadzienie:

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na kubdari. Do miski przesiej mąkę, suche drożdże, sól oraz cukier, dolej jogurt i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do powstania jednolitej masy. Odstaw ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.

Kubdari - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój drobno lub wykorzystaj gotowe mielone mięso wołowo-wieprzowe. Dodaj do miski z mięsem wszystkie pozostałe składniki – posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz przyprawy: kminek, koper, kolendrę, pieprz, przyprawę Knorr i kozieradkę. Rękami wymieszaj dokładnie ugniatając wszystkie składniki ze sobą.

Kubdari - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część rozwałkuj na płaski placek. Nałóż po 1/4 nadzienia na placek, zwiń brzegi ciasta do środka tak, aby farsz był zakryty, a następnie rozwałkuj ciasto z nadzieniem, aby nabrało okrągłego kształtu. Powtórz tą samą czynność z pozostałymi plackami.

Kubdari - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na lekko rozgrzaną, suchą patelnie wyłóż placek i trzymaj pod przykryciem do zarumienienia. Przewróć na drugą stronę, na wierzch rozsmaruj plaster masła do roztopienia. Czynność powtórz z pozostałymi plackami. Podawaj gorące.

Kubdari - VIDEO - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka farszu możesz dodać posiekaną natkę kolendry i kawałek papryki chili.

6

Opinie o przepisie

  • Tlc

    Tlc , 11.02.2023

    Super, pyszne jest to jeden z moich ulubionych przepisów. ;D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • michał

    michał , 09.10.2021

    Mięso niestety surowe... Nie wyszło mi to.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • gs

    gs , 15.09.2021

    a czy dlugo trzeba smazyc? czy mieso sie ugotuje?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Walerij Grodecki

    Walerij Grodecki , 05.09.2019

    Bardzo łatwo, pyszne. Polecam wszystkim.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kubdari - VIDEOKubdari - VIDEO

Zagadka na talerzu – to pizza, ciasto, a może pieróg? Oto kubdari, czyli placek wypełniony mięsnym nadzieniem i bardzo aromatycznymi ziołami. Proste danie, które doskonale sprawdzi się także na eleganckich stołach. Już teraz zobacz naszą recepturę i podejmij się kulinarnego wyzwania. Smak kubdari pozytywnie Cię zaskoczy! 

Dla kogo?

Dla wszystkich uwielbiających gruzińskie specjały. Kto raz spróbował, już zawsze będzie wracał do tych smaków! A może nigdy nie miałeś okazji zjeść gruzińskich dań? Zacznij od chaczapuri kubdari i ciesz się najlepszymi efektami w swojej kuchni. Czeka Cię uczta w gruzińskim stylu. 

Na jaką okazję?

Czy połączenie ciasta chaczapuri z mięsem może zaskoczyć? Zapytaj swoich gości, którym zaserwujesz kubdari w formie pomysłowej przystawki. Z większym głodem też sobie poradzi, więc idealnie nadaje się również na danie główne. Nikt nie odmówi spróbowania kubdari przepis, a Ty zbierzesz same pochwały od bliskich. 

Czy wiesz, że?

Kubdari pochodzi ze Swanetti, położonej w północnej Gruzji. Wysokogórski, trudno dostępny rejon cechują niezrównane widoki i unikalny folklor. Już teraz możesz przenieść się tam bez wychodzenia z domu. Przygotuj gruziński placek z mięsem i gotowe. To takie proste!

Dla urozmaicenia:

Koneserzy zachęcają do wypróbowania w przepisie na kubdari szynki lub karkówki wieprzowej. Ręczne siekanie mięsa na małe kawałeczki ma zapewnić jeszcze większą soczystość dania. Możesz również polać gruzińskie placki z mięsem śmietanowym lub czosnkowym sosem. Pycha!