Składniki
ciasto:
2 szklanki
1 szklanka
7 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
nadzienie:
500 gramów
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na kubdari. Do miski przesiej mąkę, suche drożdże, sól oraz cukier, dolej jogurt i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do powstania jednolitej masy. Odstaw ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 2
Mięso pokrój drobno lub wykorzystaj gotowe mielone mięso wołowo-wieprzowe. Dodaj do miski z mięsem wszystkie pozostałe składniki – posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz przyprawy: kminek, koper, kolendrę, pieprz, przyprawę Knorr i kozieradkę. Rękami wymieszaj dokładnie ugniatając wszystkie składniki ze sobą.

Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część rozwałkuj na płaski placek. Nałóż po 1/4 nadzienia na placek, zwiń brzegi ciasta do środka tak, aby farsz był zakryty, a następnie rozwałkuj ciasto z nadzieniem, aby nabrało okrągłego kształtu. Powtórz tą samą czynność z pozostałymi plackami.

Krok 4
Na lekko rozgrzaną, suchą patelnie wyłóż placek i trzymaj pod przykryciem do zarumienienia. Przewróć na drugą stronę, na wierzch rozsmaruj plaster masła do roztopienia. Czynność powtórz z pozostałymi plackami. Podawaj gorące.


Dobra rada:
Do środka farszu możesz dodać posiekaną natkę kolendry i kawałek papryki chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kubdari - VIDEO
Zagadka na talerzu – to pizza, ciasto, a może pieróg? Oto kubdari, czyli placek wypełniony mięsnym nadzieniem i bardzo aromatycznymi ziołami. Proste danie, które doskonale sprawdzi się także na eleganckich stołach. Już teraz zobacz naszą recepturę i podejmij się kulinarnego wyzwania. Smak kubdari pozytywnie Cię zaskoczy!
Dla kogo?
Dla wszystkich uwielbiających gruzińskie specjały. Kto raz spróbował, już zawsze będzie wracał do tych smaków! A może nigdy nie miałeś okazji zjeść gruzińskich dań? Zacznij od chaczapuri kubdari i ciesz się najlepszymi efektami w swojej kuchni. Czeka Cię uczta w gruzińskim stylu.
Na jaką okazję?
Czy połączenie ciasta chaczapuri z mięsem może zaskoczyć? Zapytaj swoich gości, którym zaserwujesz kubdari w formie pomysłowej przystawki. Z większym głodem też sobie poradzi, więc idealnie nadaje się również na danie główne. Nikt nie odmówi spróbowania kubdari przepis, a Ty zbierzesz same pochwały od bliskich.
Czy wiesz, że?
Kubdari pochodzi ze Swanetti, położonej w północnej Gruzji. Wysokogórski, trudno dostępny rejon cechują niezrównane widoki i unikalny folklor. Już teraz możesz przenieść się tam bez wychodzenia z domu. Przygotuj gruziński placek z mięsem i gotowe. To takie proste!
Dla urozmaicenia:
Koneserzy zachęcają do wypróbowania w przepisie na kubdari szynki lub karkówki wieprzowej. Ręczne siekanie mięsa na małe kawałeczki ma zapewnić jeszcze większą soczystość dania. Możesz również polać gruzińskie placki z mięsem śmietanowym lub czosnkowym sosem. Pycha!



































