Składniki
ciasto:
2 szklanki
1 szklanka
7 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
nadzienie:
500 gramów
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na kubdari. Do miski przesiej mąkę, suche drożdże, sól oraz cukier, dolej jogurt i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do powstania jednolitej masy. Odstaw ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 2
Mięso pokrój drobno lub wykorzystaj gotowe mielone mięso wołowo-wieprzowe. Dodaj do miski z mięsem wszystkie pozostałe składniki – posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz przyprawy: kminek, koper, kolendrę, pieprz, przyprawę Knorr i kozieradkę. Rękami wymieszaj dokładnie ugniatając wszystkie składniki ze sobą.

Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część rozwałkuj na płaski placek. Nałóż po 1/4 nadzienia na placek, zwiń brzegi ciasta do środka tak, aby farsz był zakryty, a następnie rozwałkuj ciasto z nadzieniem, aby nabrało okrągłego kształtu. Powtórz tą samą czynność z pozostałymi plackami.

Krok 4
Na lekko rozgrzaną, suchą patelnie wyłóż placek i trzymaj pod przykryciem do zarumienienia. Przewróć na drugą stronę, na wierzch rozsmaruj plaster masła do roztopienia. Czynność powtórz z pozostałymi plackami. Podawaj gorące.


Dobra rada:
Do środka farszu możesz dodać posiekaną natkę kolendry i kawałek papryki chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kubdari - VIDEO
Zagadka na talerzu – to pizza, ciasto, a może pieróg? Oto kubdari, czyli placek wypełniony mięsnym nadzieniem i bardzo aromatycznymi ziołami. Proste danie, które doskonale sprawdzi się także na eleganckich stołach.
Dla kogo?
Dla wszystkich uwielbiających gruzińskie specjały. Kto raz spróbował, już zawsze będzie wracał do tych smaków!
Na jaką okazję?
Czy połączenie ciasta i mięsa może zaskoczyć? Zapytaj swoich gości, którym zaserwujesz kubdari w formie pomysłowej przystawki. Z większym głodem też sobie poradzi, więc idealnie nadaje się również na danie główne.
Czy wiesz, że?
Kubdari pochodzi ze Swanetti, położonej w północnej Gruzji. Wysokogórski, trudno dostępny rejon cechują niezrównane widoki i unikalny folklor.
Dla urozmaicenia:
Koneserzy zachęcają do wypróbowania w przepisie na kubdari szynki lub karkówki wieprzowej. Ręczne siekanie mięsa na małe kawałeczki ma zapewnić jeszcze większą soczystość dania.