Kubdari video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kubdari - VIDEO

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

66

243 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

559 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1771 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

1 szklanka

7 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

nadzienie:

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na kubdari. Do miski przesiej mąkę, suche drożdże, sól oraz cukier, dolej jogurt i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do powstania jednolitej masy. Odstaw ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.

Kubdari - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój drobno lub wykorzystaj gotowe mielone mięso wołowo-wieprzowe. Dodaj do miski z mięsem wszystkie pozostałe składniki – posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz przyprawy: kminek, koper, kolendrę, pieprz, przyprawę Knorr i kozieradkę. Rękami wymieszaj dokładnie ugniatając wszystkie składniki ze sobą.

Kubdari - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część rozwałkuj na płaski placek. Nałóż po 1/4 nadzienia na placek, zwiń brzegi ciasta do środka tak, aby farsz był zakryty, a następnie rozwałkuj ciasto z nadzieniem, aby nabrało okrągłego kształtu. Powtórz tą samą czynność z pozostałymi plackami.

Kubdari - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na lekko rozgrzaną, suchą patelnie wyłóż placek i trzymaj pod przykryciem do zarumienienia. Przewróć na drugą stronę, na wierzch rozsmaruj plaster masła do roztopienia. Czynność powtórz z pozostałymi plackami. Podawaj gorące.

Kubdari - VIDEO - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka farszu możesz dodać posiekaną natkę kolendry i kawałek papryki chili.

5

Opinie o przepisie

  • michał

    michał , 09.10.2021

    Mięso niestety surowe... Nie wyszło mi to.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • gs

    gs , 15.09.2021

    a czy dlugo trzeba smazyc? czy mieso sie ugotuje?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Walerij Grodecki

    Walerij Grodecki , 05.09.2019

    Bardzo łatwo, pyszne. Polecam wszystkim.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kubdari - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kubdari - VIDEOKubdari - VIDEO

Zagadka na talerzu – to pizza, ciasto, a może pieróg? Oto kubdari, czyli placek wypełniony mięsnym nadzieniem i bardzo aromatycznymi ziołami. Proste danie, które doskonale sprawdzi się także na eleganckich stołach.

Dla kogo?

Dla wszystkich uwielbiających gruzińskie specjały. Kto raz spróbował, już zawsze będzie wracał do tych smaków!

Na jaką okazję?

Czy połączenie ciasta i mięsa może zaskoczyć? Zapytaj swoich gości, którym zaserwujesz kubdari w formie pomysłowej przystawki. Z większym głodem też sobie poradzi, więc idealnie nadaje się również na danie główne.

Czy wiesz, że?

Kubdari pochodzi ze Swanetti, położonej w północnej Gruzji. Wysokogórski, trudno dostępny rejon cechują niezrównane widoki i unikalny folklor.

Dla urozmaicenia:

Koneserzy zachęcają do wypróbowania w przepisie na kubdari szynki lub karkówki wieprzowej. Ręczne siekanie mięsa na małe kawałeczki ma zapewnić jeszcze większą soczystość dania.