Składniki
ciasto:
2 szklanki
1 szklanka
7 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
nadzienie:
500 gramów
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na kubdari. Do miski przesiej mąkę, suche drożdże, sól oraz cukier, dolej jogurt i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do powstania jednolitej masy. Odstaw ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 2
Mięso pokrój drobno lub wykorzystaj gotowe mielone mięso wołowo-wieprzowe. Dodaj do miski z mięsem wszystkie pozostałe składniki – posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz przyprawy: kminek, koper, kolendrę, pieprz, przyprawę Knorr i kozieradkę. Rękami wymieszaj dokładnie ugniatając wszystkie składniki ze sobą.

Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część rozwałkuj na płaski placek. Nałóż po 1/4 nadzienia na placek, zwiń brzegi ciasta do środka tak, aby farsz był zakryty, a następnie rozwałkuj ciasto z nadzieniem, aby nabrało okrągłego kształtu. Powtórz tą samą czynność z pozostałymi plackami.

Krok 4
Na lekko rozgrzaną, suchą patelnie wyłóż placek i trzymaj pod przykryciem do zarumienienia. Przewróć na drugą stronę, na wierzch rozsmaruj plaster masła do roztopienia. Czynność powtórz z pozostałymi plackami. Podawaj gorące.


Dobra rada:
Do środka farszu możesz dodać posiekaną natkę kolendry i kawałek papryki chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kubdari - VIDEO
Zagadka na talerzu – to pizza, ciasto, a może pieróg? Oto kubdari, czyli placek wypełniony mięsnym nadzieniem i bardzo aromatycznymi ziołami. Proste danie, które doskonale sprawdzi się także na eleganckich stołach. Już teraz zobacz naszą recepturę i podejmij się kulinarnego wyzwania. Smak kubdari pozytywnie Cię zaskoczy!
Dla kogo?
Dla wszystkich uwielbiających gruzińskie specjały. Kto raz spróbował, już zawsze będzie wracał do tych smaków! A może nigdy nie miałeś okazji zjeść gruzińskich dań? Zacznij od chaczapuri kubdari i ciesz się najlepszymi efektami w swojej kuchni. Czeka Cię uczta w gruzińskim stylu.
Na jaką okazję?
Czy połączenie ciasta chaczapuri z mięsem może zaskoczyć? Zapytaj swoich gości, którym zaserwujesz kubdari w formie pomysłowej przystawki. Z większym głodem też sobie poradzi, więc idealnie nadaje się również na danie główne. Nikt nie odmówi spróbowania kubdari przepis, a Ty zbierzesz same pochwały od bliskich.
Czy wiesz, że?
Kubdari pochodzi ze Swanetti, położonej w północnej Gruzji. Wysokogórski, trudno dostępny rejon cechują niezrównane widoki i unikalny folklor. Już teraz możesz przenieść się tam bez wychodzenia z domu. Przygotuj gruziński placek z mięsem i gotowe. To takie proste!
Dla urozmaicenia:
Koneserzy zachęcają do wypróbowania w przepisie na kubdari szynki lub karkówki wieprzowej. Ręczne siekanie mięsa na małe kawałeczki ma zapewnić jeszcze większą soczystość dania. Możesz również polać gruzińskie placki z mięsem śmietanowym lub czosnkowym sosem. Pycha!