Męska szachownica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Męska szachownica

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparzyć i obrać. Czosnek, cebulę obrać pokroić. Wszystko włożyć do blendera dodać sól oraz pieprz i zblendować. Dodać oregano i bazylię. Całość przelać do garnuszka i lekko zredukować. Sos ma zgęstnieć. Można oczywiście skrócić sobie czas i wykorzystać gotowy sos pomidorowy (najlepiej domowy), w ostateczności keczup.

Krok 2

W międzyczasie ciasto francuskie rozłożyć na papierze, do polowy pokroić na poziome pasy. Część niepokrojoną posmarować sosem.

Męska szachownica  - Krok 2

Krok 3

Co drugi pasek układamy na prawą, posmarowaną stronę.

Męska szachownica  - Krok 3

Krok 4

Z brzegu pomiędzy obiema częściami ułożyć 1 kiełbaskę. Przeplatamy naprzemiennie otwierając je raz na prawą raz na lewą stronę, pomiędzy wkładając kolejne kiełbaski, aż powstanie kratka.

Męska szachownica  - Krok 4

Krok 5

Całość z wierzchu posmarować sosem, posypać startym parmezanem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 20 min.

Krok 6

Podawać póki cieple najlepiej ze schłodzonym napojem.

Męska szachownica  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej