Składniki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparzyć i obrać. Czosnek, cebulę obrać pokroić. Wszystko włożyć do blendera dodać sól oraz pieprz i zblendować. Dodać oregano i bazylię. Całość przelać do garnuszka i lekko zredukować. Sos ma zgęstnieć. Można oczywiście skrócić sobie czas i wykorzystać gotowy sos pomidorowy (najlepiej domowy), w ostateczności keczup.
Krok 2
W międzyczasie ciasto francuskie rozłożyć na papierze, do polowy pokroić na poziome pasy. Część niepokrojoną posmarować sosem.
Krok 3
Co drugi pasek układamy na prawą, posmarowaną stronę.
Krok 4
Z brzegu pomiędzy obiema częściami ułożyć 1 kiełbaskę. Przeplatamy naprzemiennie otwierając je raz na prawą raz na lewą stronę, pomiędzy wkładając kolejne kiełbaski, aż powstanie kratka.
Krok 5
Całość z wierzchu posmarować sosem, posypać startym parmezanem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 20 min.
Krok 6
Podawać póki cieple najlepiej ze schłodzonym napojem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej