Składniki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparzyć i obrać. Czosnek, cebulę obrać pokroić. Wszystko włożyć do blendera dodać sól oraz pieprz i zblendować. Dodać oregano i bazylię. Całość przelać do garnuszka i lekko zredukować. Sos ma zgęstnieć. Można oczywiście skrócić sobie czas i wykorzystać gotowy sos pomidorowy (najlepiej domowy), w ostateczności keczup.
Krok 2
W międzyczasie ciasto francuskie rozłożyć na papierze, do polowy pokroić na poziome pasy. Część niepokrojoną posmarować sosem.
Krok 3
Co drugi pasek układamy na prawą, posmarowaną stronę.
Krok 4
Z brzegu pomiędzy obiema częściami ułożyć 1 kiełbaskę. Przeplatamy naprzemiennie otwierając je raz na prawą raz na lewą stronę, pomiędzy wkładając kolejne kiełbaski, aż powstanie kratka.
Krok 5
Całość z wierzchu posmarować sosem, posypać startym parmezanem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 20 min.
Krok 6
Podawać póki cieple najlepiej ze schłodzonym napojem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej