Męska szachownica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Męska szachownica

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparzyć i obrać. Czosnek, cebulę obrać pokroić. Wszystko włożyć do blendera dodać sól oraz pieprz i zblendować. Dodać oregano i bazylię. Całość przelać do garnuszka i lekko zredukować. Sos ma zgęstnieć. Można oczywiście skrócić sobie czas i wykorzystać gotowy sos pomidorowy (najlepiej domowy), w ostateczności keczup.

Krok 2

W międzyczasie ciasto francuskie rozłożyć na papierze, do polowy pokroić na poziome pasy. Część niepokrojoną posmarować sosem.

Męska szachownica  - Krok 2

Krok 3

Co drugi pasek układamy na prawą, posmarowaną stronę.

Męska szachownica  - Krok 3

Krok 4

Z brzegu pomiędzy obiema częściami ułożyć 1 kiełbaskę. Przeplatamy naprzemiennie otwierając je raz na prawą raz na lewą stronę, pomiędzy wkładając kolejne kiełbaski, aż powstanie kratka.

Męska szachownica  - Krok 4

Krok 5

Całość z wierzchu posmarować sosem, posypać startym parmezanem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 20 min.

Krok 6

Podawać póki cieple najlepiej ze schłodzonym napojem.

Męska szachownica  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Męska szachownica  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej