Kwiaty cukinii z ricottą - nadziewane, faszerowane | Przepisy.pl pixel

Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

40 gramów

2 sztuki

1 sztuka

60 gramów

20 gramów

6 listki

30 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku ok 5 minut aż będzie miękki.

Krok 2

Cukinię pokrój w drobną kostkę. Podsmaż z oliwą, wlej 200ml wody, dodaj Fix Knorr oraz ugotowane ziemniaki. Całość gotuj ok 10 minut aż zgęstnieje. Odstaw aby nie co ostygło.

Krok 3

Sos warzywny przełóż do miski i połącz z ricottą. Gotowy farsz przełóż do rękawa cukierniczego.

Krok 4

Oczyść kwiaty cukinii starając się ich nie rozerwać. Następnie nadziewaj każdy kwiat i układaj na blaszce z piekarnika.

Krok 5

Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Podsmaż chwilę na oliwie i dopraw listkami bazylii.

Krok 6

Zetrzyj parmezan. Rozgrzej piec do 180 stopni. Kwiaty cukinii posyp serem i zapiekaj przez 5 minut. Podawaj z podsmażonymi pomidorkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kwiaty cukinii nadziewane serem ricottaKwiaty cukinii nadziewane serem ricotta

W Polsce cukinię znamy bardzo dobrze. Chętnie dodajemy ją do leczo, przygotowujemy z niej zupy albo chrupiące placuszki. Na uwagę zasługują także kwiaty cukinii, które z apetytem jada się, chociażby we Włoszech. Zdecydowanie odmienią nasze menu, a zwyczajny posiłek dzięki kwiatom cukinii z serem ricotta stanie się wykwintną ucztą.

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy niebanalnych smaków i frykasów. Kwiaty cukinii to delikatny produkt, jednak odrobina wprawy wystarczy, by stworzyć z nich przysmak, który twoi goście nagrodzą owacjami na stojąco.

Na jaką okazję?

Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta i warzywami na ciepło proponujemy podawać podczas uroczystych spotkań przy stole. Stanowią wyszukane danie, które będzie pasować do ważnych okazji, w tym świąt.

Czy wiesz, że?

Oczyszczając kwiaty cukinii, trzeba być bardzo ostrożnym. Najlepiej jest opłukać je pod niezbyt silnym strumieniem chłodnej wody, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Dla urozmaicenia:

Wybornie smakują kwiaty cukinii z ricottą w cieście francuskim. Można je również smażyć po zanurzeniu w cieście naleśnikowym.