Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

40 gramów

2 sztuki

1 sztuka

60 gramów

20 gramów

6 listki

30 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku ok 5 minut aż będzie miękki.

Krok 2

Cukinię pokrój w drobną kostkę. Podsmaż z oliwą, wlej 200ml wody, dodaj Fix Knorr oraz ugotowane ziemniaki. Całość gotuj ok 10 minut aż zgęstnieje. Odstaw aby nie co ostygło.

Krok 3

Sos warzywny przełóż do miski i połącz z ricottą. Gotowy farsz przełóż do rękawa cukierniczego.

Krok 4

Oczyść kwiaty cukinii starając się ich nie rozerwać. Następnie nadziewaj każdy kwiat i układaj na blaszce z piekarnika.

Krok 5

Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Podsmaż chwilę na oliwie i dopraw listkami bazylii.

Krok 6

Zetrzyj parmezan. Rozgrzej piec do 180 stopni. Kwiaty cukinii posyp serem i zapiekaj przez 5 minut. Podawaj z podsmażonymi pomidorkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kwiaty cukinii nadziewane serem ricottaKwiaty cukinii nadziewane serem ricotta

W Polsce cukinię znamy bardzo dobrze. Chętnie dodajemy ją do leczo, przygotowujemy z niej zupy albo chrupiące placuszki. Na uwagę zasługują także kwiaty cukinii, które z apetytem jada się, chociażby we Włoszech. Zdecydowanie odmienią nasze menu, a zwyczajny posiłek dzięki kwiatom cukinii z serem ricotta stanie się wykwintną ucztą.

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy niebanalnych smaków i frykasów. Kwiaty cukinii to delikatny produkt, jednak odrobina wprawy wystarczy, by stworzyć z nich przysmak, który twoi goście nagrodzą owacjami na stojąco.

Na jaką okazję?

Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta i warzywami na ciepło proponujemy podawać podczas uroczystych spotkań przy stole. Stanowią wyszukane danie, które będzie pasować do ważnych okazji, w tym świąt.

Czy wiesz, że?

Oczyszczając kwiaty cukinii, trzeba być bardzo ostrożnym. Najlepiej jest opłukać je pod niezbyt silnym strumieniem chłodnej wody, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Dla urozmaicenia:

Wybornie smakują kwiaty cukinii z ricottą w cieście francuskim. Można je również smażyć po zanurzeniu w cieście naleśnikowym.