Sos śmietanowo-ziołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

226 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

0.5 pęczka

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść papryki, pokrój je w drobne paski.

Krok 2

Następnie usmaż je na oleju w głębokiej patelni.

Krok 3

Dolej 250 mililitrów wody i śmietankę, wsyp sos Knorr i dokładnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, po czym gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 4

Dopraw pieprzem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili oraz odrobiną soku z cytryny.

Krok 5

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz oregano. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż smaki dobrze się połączą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj gotowy sos do grillowanych i pieczonych mięs, warzyw lub makaronu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos śmietanowo-ziołowySos śmietanowo-ziołowy

Kremowy, a jednocześnie lekko pikantny. Sos śmietanowo-ziołowy z tego przepisu warto przygotować szczególnie późnym latem i wczesną jesienią, kiedy akurat trwa sezon na paprykę. Przyrządzony według tego przepisu dodatek sprawdzi się do pieczonych i grillowanych mięs, w szczególności delikatnego drobiu. Wystarczy, że polejesz nim ugotowany makaron typu penne i posypiesz całość odrobiną świeżo startego parmezanu, a otrzymasz błyskawiczny i smaczny obiad. Przygotowanie sosu rozpocznij od oczyszczenia czerwonych, żółtych oraz zielonych papryk z gniazd nasiennych i pokrojenia ich w paski. Podsmaż paprykę na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni, a potem zalej wodą wymieszaną ze słodką śmietanką. Wsyp gotowy sos pieczarkowy w proszku, zamieszaj i gotuj przez chwilę, aż całość zgęstnieje. Pikantny smak potrawy uzyskasz, dodając do niej drobno posiekaną papryczkę chili, czosnek oraz pieprz. Zawartość patelni skrop sokiem z cytryny, po czym dopraw szczyptą suszonego oregano oraz posiekaną natką pietruszki. Przekonaj się, jakie to łatwe.