
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
100 mililitrów
1 sztuka
0.5 pęczka
15 gramów
2 sztuki
2 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i oczyść papryki, pokrój je w drobne paski.
Krok 2
Następnie usmaż je na oleju w głębokiej patelni.
Krok 3
Dolej 250 mililitrów wody i śmietankę, wsyp sos Knorr i dokładnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, po czym gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 4
Dopraw pieprzem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili oraz odrobiną soku z cytryny.
Krok 5
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz oregano. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż smaki dobrze się połączą.

Dobra rada:
Podawaj gotowy sos do grillowanych i pieczonych mięs, warzyw lub makaronu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos śmietanowo-ziołowy
Kremowy, a jednocześnie lekko pikantny. Sos śmietanowo-ziołowy z tego przepisu warto przygotować szczególnie późnym latem i wczesną jesienią, kiedy akurat trwa sezon na paprykę. Przyrządzony według tego przepisu dodatek sprawdzi się do pieczonych i grillowanych mięs, w szczególności delikatnego drobiu. Wystarczy, że polejesz nim ugotowany makaron typu penne i posypiesz całość odrobiną świeżo startego parmezanu, a otrzymasz błyskawiczny i smaczny obiad. Przygotowanie sosu rozpocznij od oczyszczenia czerwonych, żółtych oraz zielonych papryk z gniazd nasiennych i pokrojenia ich w paski. Podsmaż paprykę na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni, a potem zalej wodą wymieszaną ze słodką śmietanką. Wsyp gotowy sos pieczarkowy w proszku, zamieszaj i gotuj przez chwilę, aż całość zgęstnieje. Pikantny smak potrawy uzyskasz, dodając do niej drobno posiekaną papryczkę chili, czosnek oraz pieprz. Zawartość patelni skrop sokiem z cytryny, po czym dopraw szczyptą suszonego oregano oraz posiekaną natką pietruszki. Przekonaj się, jakie to łatwe.