Sos śmietanowo-ziołowy - przepis do makaronu | Przepisy.pl pixel

Sos śmietanowo-ziołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

0.5 pęczka

15 gramów

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść papryki, pokrój je w drobne paski.

Krok 2

Następnie usmaż je na oleju w głębokiej patelni.

Krok 3

Dolej 250 mililitrów wody i śmietankę, wsyp sos Knorr i dokładnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, po czym gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 4

Dopraw pieprzem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili oraz odrobiną soku z cytryny.

Krok 5

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz oregano. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż smaki dobrze się połączą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj gotowy sos do grillowanych i pieczonych mięs, warzyw lub makaronu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos madera
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos śmietanowo-ziołowySos śmietanowo-ziołowy

Kremowy, a jednocześnie lekko pikantny. Sos śmietanowo-ziołowy z tego przepisu warto przygotować szczególnie późnym latem i wczesną jesienią, kiedy akurat trwa sezon na paprykę. Przyrządzony według tego przepisu dodatek sprawdzi się do pieczonych i grillowanych mięs, w szczególności delikatnego drobiu. Wystarczy, że polejesz nim ugotowany makaron typu penne i posypiesz całość odrobiną świeżo startego parmezanu, a otrzymasz błyskawiczny i smaczny obiad. Przygotowanie sosu rozpocznij od oczyszczenia czerwonych, żółtych oraz zielonych papryk z gniazd nasiennych i pokrojenia ich w paski. Podsmaż paprykę na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni, a potem zalej wodą wymieszaną ze słodką śmietanką. Wsyp gotowy sos pieczarkowy w proszku, zamieszaj i gotuj przez chwilę, aż całość zgęstnieje. Pikantny smak potrawy uzyskasz, dodając do niej drobno posiekaną papryczkę chili, czosnek oraz pieprz. Zawartość patelni skrop sokiem z cytryny, po czym dopraw szczyptą suszonego oregano oraz posiekaną natką pietruszki. Przekonaj się, jakie to łatwe.