Sos śmietanowo-ziołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

226 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

0.5 pęczka

15 gramów

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść papryki, pokrój je w drobne paski.

Krok 2

Następnie usmaż je na oleju w głębokiej patelni.

Krok 3

Dolej 250 mililitrów wody i śmietankę, wsyp sos Knorr i dokładnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, po czym gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 4

Dopraw pieprzem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili oraz odrobiną soku z cytryny.

Krok 5

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz oregano. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż smaki dobrze się połączą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj gotowy sos do grillowanych i pieczonych mięs, warzyw lub makaronu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos śmietanowo-ziołowySos śmietanowo-ziołowy

Kremowy, a jednocześnie lekko pikantny. Sos śmietanowo-ziołowy z tego przepisu warto przygotować szczególnie późnym latem i wczesną jesienią, kiedy akurat trwa sezon na paprykę. Przyrządzony według tego przepisu dodatek sprawdzi się do pieczonych i grillowanych mięs, w szczególności delikatnego drobiu. Wystarczy, że polejesz nim ugotowany makaron typu penne i posypiesz całość odrobiną świeżo startego parmezanu, a otrzymasz błyskawiczny i smaczny obiad. Przygotowanie sosu rozpocznij od oczyszczenia czerwonych, żółtych oraz zielonych papryk z gniazd nasiennych i pokrojenia ich w paski. Podsmaż paprykę na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni, a potem zalej wodą wymieszaną ze słodką śmietanką. Wsyp gotowy sos pieczarkowy w proszku, zamieszaj i gotuj przez chwilę, aż całość zgęstnieje. Pikantny smak potrawy uzyskasz, dodając do niej drobno posiekaną papryczkę chili, czosnek oraz pieprz. Zawartość patelni skrop sokiem z cytryny, po czym dopraw szczyptą suszonego oregano oraz posiekaną natką pietruszki. Przekonaj się, jakie to łatwe.