Pommes frittes przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pommes frittes

Autor: Kacper Tee

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 szczypty

2 szczypty

3 sztuki

3 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kroimy ziemniaki w małe paseczki i smażymy na głębokim oleju. Przygotowujemy sos pomidorowy którym polejemy je. Smażymy na oliwie cebule z czosnkiem, po kilku minutach dodajemy obrane pomidory które po czasie zmiękną, gdy tak się stanie dodajemy ketchupu i przecieru, można w czasie dodać trochę wody i mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu i ziół. A na samym końcu dodajemy grzanek. Całość miksujemy (grzanki powinny być doprawione czosnkiem granulowanym, pieprzem, słodką papryką i ziołami i pieczone w piekarniku z oliwą. Odsączone frytki polewamy pomidorowym sosem który powinien być gorący, po zalaniu odczekujemy 2 min by frytki nasiąknęły sosem. Smacznego .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pommes frittes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pommes frittes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pommes frittes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pommes frittes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pommes frittes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pommes frittes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pommes frittes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pommes frittes - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej