Mini Burgerki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini Burgerki

Autor: Paulina

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szczypta

200 mililitrów

0.5 opakowania

1 łyżeczka

3 łyżki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżeczki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać olej. Do tego wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody). Z ciasta formować małe, płaskie bułki (średnicy 4-5 cm) można posłużyć się szklanką lub kieliszkiem. Piec na blasze wyłożonej papierem przez 25-30 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Cebulę przesmażyć na oleju. Mięso doprawić solą, pieprzem, maggi. Dodać jajko, bułkę, można trochę mąki, przesmażoną cebulę. Dobrze wymieszać. Formować małe kotlety (można posłużyć się szklanką lub kieliszkiem). Kotleciki obtoczyć w bułce i smażyć na oleju.

Krok 3

Do miseczki nałożyć majonez, musztardę, ketchup i doprawić carry. Sos jest gotowy. Pomidorki i ogórki pokroić. Upieczone bułki przekroić na pół. Składać Burgerki w kolejności: bułka, sos, rukola, kotlecik, pomidor, ogórek, cebula czerwona, sos, bułka. Smacznego!

Krok 4

* Do burgerków można przygotować proste i pyszne frytki. Całe ziemniaki umyć i ugotować - nie obierać. Gotować od momentu zagotowania max 20 minut. Po ostudzeniu pokroić na frytki i smażyć we frytkownicy na złoty kolor. Po usmażeniu doprawić solą do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej