Mini Burgerki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini Burgerki

Autor: Paulina

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szczypta

200 mililitrów

0.5 opakowania

1 łyżeczka

3 łyżki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżeczki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać olej. Do tego wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody). Z ciasta formować małe, płaskie bułki (średnicy 4-5 cm) można posłużyć się szklanką lub kieliszkiem. Piec na blasze wyłożonej papierem przez 25-30 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Cebulę przesmażyć na oleju. Mięso doprawić solą, pieprzem, maggi. Dodać jajko, bułkę, można trochę mąki, przesmażoną cebulę. Dobrze wymieszać. Formować małe kotlety (można posłużyć się szklanką lub kieliszkiem). Kotleciki obtoczyć w bułce i smażyć na oleju.

Krok 3

Do miseczki nałożyć majonez, musztardę, ketchup i doprawić carry. Sos jest gotowy. Pomidorki i ogórki pokroić. Upieczone bułki przekroić na pół. Składać Burgerki w kolejności: bułka, sos, rukola, kotlecik, pomidor, ogórek, cebula czerwona, sos, bułka. Smacznego!

Krok 4

* Do burgerków można przygotować proste i pyszne frytki. Całe ziemniaki umyć i ugotować - nie obierać. Gotować od momentu zagotowania max 20 minut. Po ostudzeniu pokroić na frytki i smażyć we frytkownicy na złoty kolor. Po usmażeniu doprawić solą do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini Burgerki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Spaghetti bolognese
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej