Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2.5 łyżeczki

20 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżeczki

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron tagliatelle Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt twarde, dodać odrobinę letniej wody). Zawinąć w folię, odstawić na 30min. Rozwałkować na cienki placek, pokroić na cienkie paseczki (ok. 4-5mm). Jeśli tagiatelle nie będzie wykorzystane od razu, wysuszyć na ściereczce oprószonej mąką. Ugotować makaron, by był al dente.

Krok 2

Łosoś: Pokroić łososia w paseczki. Przyprawić Delikatem, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać koperkiem, odstawić, by przeszedł przyprawami.

Krok 3

Sos: Połączyć wszystkie składniki na sos (oprócz ziół), zmiksować. Gotować (ok. 5min), dodać posiekane zioła - zagotować.

Krok 4

Zapiekanka: Ułożyć warstwę makaronu w małych naczyniach żaroodpornych (najlepiej w brytfankach, w których będziemy serwować potrawę) Ułożyć warstwę łososia i zalać sosem. Posypać odrobiną parmezanu. Zapiekać w temperaturze 220ºC przez 30min. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej