Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

600 gramów

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

20 gramów

2 łyżeczki

2.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron tagliatelle Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt twarde, dodać odrobinę letniej wody). Zawinąć w folię, odstawić na 30min. Rozwałkować na cienki placek, pokroić na cienkie paseczki (ok. 4-5mm). Jeśli tagiatelle nie będzie wykorzystane od razu, wysuszyć na ściereczce oprószonej mąką. Ugotować makaron, by był al dente.

Krok 2

Łosoś: Pokroić łososia w paseczki. Przyprawić Delikatem, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać koperkiem, odstawić, by przeszedł przyprawami.

Krok 3

Sos: Połączyć wszystkie składniki na sos (oprócz ziół), zmiksować. Gotować (ok. 5min), dodać posiekane zioła - zagotować.

Krok 4

Zapiekanka: Ułożyć warstwę makaronu w małych naczyniach żaroodpornych (najlepiej w brytfankach, w których będziemy serwować potrawę) Ułożyć warstwę łososia i zalać sosem. Posypać odrobiną parmezanu. Zapiekać w temperaturze 220ºC przez 30min. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej