Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

3

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2.5 łyżeczki

20 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżeczki

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron tagliatelle Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt twarde, dodać odrobinę letniej wody). Zawinąć w folię, odstawić na 30min. Rozwałkować na cienki placek, pokroić na cienkie paseczki (ok. 4-5mm). Jeśli tagiatelle nie będzie wykorzystane od razu, wysuszyć na ściereczce oprószonej mąką. Ugotować makaron, by był al dente.

Krok 2

Łosoś: Pokroić łososia w paseczki. Przyprawić Delikatem, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać koperkiem, odstawić, by przeszedł przyprawami.

Krok 3

Sos: Połączyć wszystkie składniki na sos (oprócz ziół), zmiksować. Gotować (ok. 5min), dodać posiekane zioła - zagotować.

Krok 4

Zapiekanka: Ułożyć warstwę makaronu w małych naczyniach żaroodpornych (najlepiej w brytfankach, w których będziemy serwować potrawę) Ułożyć warstwę łososia i zalać sosem. Posypać odrobiną parmezanu. Zapiekać w temperaturze 220ºC przez 30min. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle zapiekane z łososiem w sosie ziołowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej