Zimowe orecchiette przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zimowe orecchiette

Autor: Kamila Kolbuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 szczypta

80 gramów

3 łyżki

200 mililitrów

10 plastrów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę grzyby również kroimy w większe kawałki całość podsmażamy na oliwie z oliwek. Doprawiamy chili.

Krok 2

Dodajemy pomidory i dusimy całość przez ok. 20 minut. Dodajemy kapary.

Krok 3

Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu. Mieszamy całość i doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz świeżym tymiankiem i serwujemy z płatami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zimowe orecchiette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zimowe orecchiette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zimowe orecchiette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zimowe orecchiette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zimowe orecchiette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zimowe orecchiette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zimowe orecchiette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zimowe orecchiette - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywne papardelle
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej