Pierś z kurczaka na różowo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

232 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0

2 łyżki

300 gramów

300 gramów

300 mililitrów

4 sztuki

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach na półtwardo. Następnie schłodź je i pokrój w plastry. Podobnie ugotuj buraki, schłodź i również pokrój w plastry.

Krok 2

Oczyść piersi z kurczaka, następnie usmaż na oleju z dodatkiem łyżki masła po około 5 minut z każdej strony.

Krok 3

Następnie zagotuj mleko, podsmaż mąkę na 2 łyżkach masła i dodaj do mleka. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Przypraw je pieprzem, gałką muszkatołową oraz rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Smażona Cebula Knorr.

Krok 4

Na koniec dodaj ziemniaki oraz buraki i całość zagrzej.

Krok 5

Pokrój kurczaka w ukośne plastry i podawaj go na warzywach z ugotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka na różowoPierś z kurczaka na różowo

Mięso drobiowe, dzięki swojej delikatności, dobrze komponuje się zarówno z pikantnymi dodatkami, jak i z tymi łagodniejszymi. Pierś z kurczaka na różowo stanowi połączenie wyrazistości smażonego mięsa ze słodko-wytrawną mieszanką warzyw w kremowym sosie. Tworzą go gotowane buraki, ziemniaki oraz przyprawy. Sos z dodatkiem gałki muszkatołowej i pieprzu przyrządza się na bazie mąki i mleka. Jego konsystencja jest aksamitna. Serwuje się go na ciepło, a na nim układa się pokrojoną pierś z kurczaka. Uzupełnienie dania stanowi ryż, ale sprawdzi się też makaron. Wybierz raczej drobniejsze jego rodzaje – pasować będą zarówno kolanka, kokardki, jak i wstążki. Mocno warzywna potrawa nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Podaj zatem do kurczaka sałatkę ze świeżych warzyw. Wypróbuj jej delikatną wersję, na przykład z marchewką i żurawiną. Całość ozdób natką pietruszki. Jeśli szukasz sposobu na smaczne danie z kurczaka, zaserwuj go na różowo! Wykorzystaj podany przepis. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.