
Składniki
4 sztuki
1
300 gramów
300 gramów
300 mililitrów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ziemniaki w mundurkach na półtwardo. Następnie schłodź je i pokrój w plastry. Podobnie ugotuj buraki, schłodź i również pokrój w plastry.
Krok 2
Oczyść piersi z kurczaka, następnie usmaż na oleju z dodatkiem łyżki masła po około 5 minut z każdej strony.
Krok 3
Następnie zagotuj mleko, podsmaż mąkę na 2 łyżkach masła i dodaj do mleka. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Przypraw je pieprzem, gałką muszkatołową oraz rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Smażona Cebula Knorr.
Krok 4
Na koniec dodaj ziemniaki oraz buraki i całość zagrzej.
Krok 5
Pokrój kurczaka w ukośne plastry i podawaj go na warzywach z ugotowanym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka na różowo
Mięso drobiowe, dzięki swojej delikatności, dobrze komponuje się zarówno z pikantnymi dodatkami, jak i z tymi łagodniejszymi. Pierś z kurczaka na różowo stanowi połączenie wyrazistości smażonego mięsa ze słodko-wytrawną mieszanką warzyw w kremowym sosie. Tworzą go gotowane buraki, ziemniaki oraz przyprawy. Sos z dodatkiem gałki muszkatołowej i pieprzu przyrządza się na bazie mąki i mleka. Jego konsystencja jest aksamitna. Serwuje się go na ciepło, a na nim układa się pokrojoną pierś z kurczaka. Uzupełnienie dania stanowi ryż, ale sprawdzi się też makaron. Wybierz raczej drobniejsze jego rodzaje – pasować będą zarówno kolanka, kokardki, jak i wstążki. Mocno warzywna potrawa nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Podaj zatem do kurczaka sałatkę ze świeżych warzyw. Wypróbuj jej delikatną wersję, na przykład z marchewką i żurawiną. Całość ozdób natką pietruszki. Jeśli szukasz sposobu na smaczne danie z kurczaka, zaserwuj go na różowo! Wykorzystaj podany przepis. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.