Pierś z kurczaka na różowo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka na różowo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
239 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1

300 gramów

300 gramów

300 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach na półtwardo. Następnie schłodź je i pokrój w plastry. Podobnie ugotuj buraki, schłodź i również pokrój w plastry.

Krok 2

Oczyść piersi z kurczaka, następnie usmaż na oleju z dodatkiem łyżki masła po około 5 minut z każdej strony.

Krok 3

Następnie zagotuj mleko, podsmaż mąkę na 2 łyżkach masła i dodaj do mleka. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Przypraw je pieprzem, gałką muszkatołową oraz rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Smażona Cebula Knorr.

Krok 4

Na koniec dodaj ziemniaki oraz buraki i całość zagrzej.

Krok 5

Pokrój kurczaka w ukośne plastry i podawaj go na warzywach z ugotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka na różowo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka na różowoPierś z kurczaka na różowo

Mięso drobiowe, dzięki swojej delikatności, dobrze komponuje się zarówno z pikantnymi dodatkami, jak i z tymi łagodniejszymi. Pierś z kurczaka na różowo stanowi połączenie wyrazistości smażonego mięsa ze słodko-wytrawną mieszanką warzyw w kremowym sosie. Tworzą go gotowane buraki, ziemniaki oraz przyprawy. Sos z dodatkiem gałki muszkatołowej i pieprzu przyrządza się na bazie mąki i mleka. Jego konsystencja jest aksamitna. Serwuje się go na ciepło, a na nim układa się pokrojoną pierś z kurczaka. Uzupełnienie dania stanowi ryż, ale sprawdzi się też makaron. Wybierz raczej drobniejsze jego rodzaje – pasować będą zarówno kolanka, kokardki, jak i wstążki. Mocno warzywna potrawa nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Podaj zatem do kurczaka sałatkę ze świeżych warzyw. Wypróbuj jej delikatną wersję, na przykład z marchewką i żurawiną. Całość ozdób natką pietruszki. Jeśli szukasz sposobu na smaczne danie z kurczaka, zaserwuj go na różowo! Wykorzystaj podany przepis. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.