Kurczak z awokado - pierś: przepis z serem | Przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak z awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
73 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

200 gramów

220 gramów

15 gramów

20 gramów

30 gramów

10 gramów

6 gramów

opcjonalnie:

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka skrop oliwą, octem, miodem, posyp ziołami i Przyprawą do kurczaka Knorr. Zamarynuj przez 15 minut.

Krok 2

Awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestki i miąższ pokrój w kostkę. W podobną kostkę pokrój również pomidory.

Krok 3

Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni grillowej, aby było rumiane z obu stron.

Krok 4

Połóż kurczaka na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą piersi połóż plaster sera mozzarella.

Krok 5

Na serze ułóż awokado oraz pomidory i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 minut. Podawaj posypane bazylią.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z zieloną sałatą lub makaronem pełnoziarnistym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak z awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak z awokadoGrillowany kurczak z awokado

Masz ochotę na delikatną, miękką i soczystą pierś z kurczaka? Jesteś w dobrym miejscu! Zainspiruj się podanym przepisem i już dziś przygotuj grillowanego kurczaka z awokado! Zaskocz swoich domowników!

Dla kogo? Jeśli masz wrażenie, że kurczaka jadłeś już w każdej odsłonie, mamy coś dla Ciebie! Koniec z jadłospisem składającym się w głównej mierze z drobiu z ryżem. Kurczak z awokado pomoże przełamać nudę!

Na jaką okazję? To świetna propozycja na lunch, lekki obiad czy kolację. To od Ciebie zależy, jaką formę przyjmie to danie.

Dla urozmaicenia: Tak przygotowane mięso możesz podawać w towarzystwie sałaty. Jeśli stawiasz na nieco bardziej sycące rozwiązanie, zaserwuj je wraz z pełnoziarnistym makaronem.

Czy wiesz, że? Awokado to produkt uniwersalny. Świetnie komponuje się z innymi składnikami, jednocześnie wzbogacając potrawy o nieocenione składniki odżywcze. Żywieniowcy zalecają włączenie tego owocu do codziennego jadłospisu, by w ten sposób uzupełnić swoją dietę o zdrowe tłuszcze.