Makaron z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
26 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Delikatne mięso kurczaka jest znakomite do kulinarnych eksperymentów. Możesz dodać do niego przyprawy ostre, albo korzenne, albo tylko sól i pieprz. A ja lubię kurczaka z rozmarynem. Zrób mój MAKARON Z KURCZAKIEM, a dowiesz się, dlaczego.

Krok 2

Przygotuj kurczaka: natrzyj mięso solą i pieprzem. Podgrzej oliwę, wrzuć masło. Gdy się rozpuści, włóż mięso, smaż, delikatnie kołysząc patelnią. Gdy mięso się przyrumieni z każdej strony, włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z włączonym termoobiegiem). Ugotuj tagliatelle w wodzie z kostką bulionową. Na patelni rozgrzej resztę oliwy i masła. Zeszklij czosnek i cebulę, włóż pieczarki i posól, aby szybciej puściły sok. Gdy sok z grzybów odparuje, dodaj czerwony pieprz i smaż, lekko poruszając patelnią. Dodaj rozmaryn, wlej wino i gotuj, aż część sosu wyparuje. Teraz wlej śmietanę i ponownie zredukuj sos. Dodaj pokrojonego kurczaka i osączone tagliatelle. Wymieszaj, przypraw do smaku i od razu podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej