PRZEPISY.PL

Makaron z kurczakiem

  • 30
  • 3
  • Średnie
  • 0
26
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina lub sok z ½ cytryny
  • igiełki całej łodyżki rozmarynu
  • 1 łyżka ziarenek czerwonego pieprzu
  • 1 posiekana cebula
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 kostka bulionowa Knorr z oliwą z oliwek i ziołami
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 36
  • Krok 1

    Delikatne mięso kurczaka jest znakomite do kulinarnych eksperymentów. Możesz dodać do niego przyprawy ostre, albo korzenne, albo tylko sól i pieprz. A ja lubię kurczaka z rozmarynem. Zrób mój MAKARON Z KURCZAKIEM, a dowiesz się, dlaczego.
  • Krok 2

    Przygotuj kurczaka: natrzyj mięso solą i pieprzem. Podgrzej oliwę, wrzuć masło. Gdy się rozpuści, włóż mięso, smaż, delikatnie kołysząc patelnią. Gdy mięso się przyrumieni z każdej strony, włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z włączonym termoobiegiem). Ugotuj tagliatelle w wodzie z kostką bulionową. Na patelni rozgrzej resztę oliwy i masła. Zeszklij czosnek i cebulę, włóż pieczarki i posól, aby szybciej puściły sok. Gdy sok z grzybów odparuje, dodaj czerwony pieprz i smaż, lekko poruszając patelnią. Dodaj rozmaryn, wlej wino i gotuj, aż część sosu wyparuje. Teraz wlej śmietanę i ponownie zredukuj sos. Dodaj pokrojonego kurczaka i osączone tagliatelle. Wymieszaj, przypraw do smaku i od razu podawaj.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

11
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
7
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
31
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Łatwe
995
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe