Lazania szpinakowo-brokułowa

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

2

16 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 sztuki

200 gramów

2 opakowania

4 łyżki

4 łyżki

3 szklanki

5 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Używam naczynia żaroodpornego, na którego dnie mieszczą się 3 płaty lazanii i kładę w sumie cztery warstwy płatów. Ty, oczywiście możesz użyć blaszki innej wielkości. Wtedy trzeba będzie odpowiednio zmodyfikować proporcje.

Krok 2

Najpierw przygotuj beszamel. Masło z mąką smaż 2-3 minuty na jasnozłoto, aż zacznie skwierczeć. Dodaj mleko i Delikat. Gotuj przez 15-30 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany – sos ma być puszysty i delikatny.

Krok 3

Szpinak rozmroź i odparuj podgrzewając go na patelni, na wolnym ogniu.

Krok 4

Dno naczynia żaroodpornego lub blachy posmaruj obficie oliwą. Ułóż pierwszą warstwę płatów makaronu, a na niej warstwę szpinaku. Posyp startym żółtym serem (lub rozłóż kilka plastrów sera). Polej beszamelem, zwracając szczególną uwagę na brzegi potrawy.

Krok 5

Ułóż kolejną warstwę płatów makaronu, surowe brokuły pokrojone w plastry grubości około pół centymetra, ser i beszamel. I jeszcze jedną warstwę, tym razem ze szpinakiem. Na wierzchu rozłóż ostatnią warstwę płatów, polej beszamelem, posyp serem i oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Toskańska zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej