Lazania szpinakowo-brokułowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lazania szpinakowo-brokułowa

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

6

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 sztuki

200 gramów

2 opakowania

4 łyżki

4 łyżki

3 szklanki

5 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Używam naczynia żaroodpornego, na którego dnie mieszczą się 3 płaty lazanii i kładę w sumie cztery warstwy płatów. Ty, oczywiście możesz użyć blaszki innej wielkości. Wtedy trzeba będzie odpowiednio zmodyfikować proporcje.

Krok 2

Najpierw przygotuj beszamel. Masło z mąką smaż 2-3 minuty na jasnozłoto, aż zacznie skwierczeć. Dodaj mleko i Delikat. Gotuj przez 15-30 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany – sos ma być puszysty i delikatny.

Krok 3

Szpinak rozmroź i odparuj podgrzewając go na patelni, na wolnym ogniu.

Krok 4

Dno naczynia żaroodpornego lub blachy posmaruj obficie oliwą. Ułóż pierwszą warstwę płatów makaronu, a na niej warstwę szpinaku. Posyp startym żółtym serem (lub rozłóż kilka plastrów sera). Polej beszamelem, zwracając szczególną uwagę na brzegi potrawy.

Krok 5

Ułóż kolejną warstwę płatów makaronu, surowe brokuły pokrojone w plastry grubości około pół centymetra, ser i beszamel. I jeszcze jedną warstwę, tym razem ze szpinakiem. Na wierzchu rozłóż ostatnią warstwę płatów, polej beszamelem, posyp serem i oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej