Lazania szpinakowo-brokułowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lazania szpinakowo-brokułowa

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

6

16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 sztuki

200 gramów

2 opakowania

4 łyżki

4 łyżki

3 szklanki

5 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Używam naczynia żaroodpornego, na którego dnie mieszczą się 3 płaty lazanii i kładę w sumie cztery warstwy płatów. Ty, oczywiście możesz użyć blaszki innej wielkości. Wtedy trzeba będzie odpowiednio zmodyfikować proporcje.

Krok 2

Najpierw przygotuj beszamel. Masło z mąką smaż 2-3 minuty na jasnozłoto, aż zacznie skwierczeć. Dodaj mleko i Delikat. Gotuj przez 15-30 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany – sos ma być puszysty i delikatny.

Krok 3

Szpinak rozmroź i odparuj podgrzewając go na patelni, na wolnym ogniu.

Krok 4

Dno naczynia żaroodpornego lub blachy posmaruj obficie oliwą. Ułóż pierwszą warstwę płatów makaronu, a na niej warstwę szpinaku. Posyp startym żółtym serem (lub rozłóż kilka plastrów sera). Polej beszamelem, zwracając szczególną uwagę na brzegi potrawy.

Krok 5

Ułóż kolejną warstwę płatów makaronu, surowe brokuły pokrojone w plastry grubości około pół centymetra, ser i beszamel. I jeszcze jedną warstwę, tym razem ze szpinakiem. Na wierzchu rozłóż ostatnią warstwę płatów, polej beszamelem, posyp serem i oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania szpinakowo-brokułowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej