
Składniki
1 opakowanie
0.5 sztuki
200 gramów
2 opakowania
4 łyżki
4 łyżki
3 szklanki
5 łyżek
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Używam naczynia żaroodpornego, na którego dnie mieszczą się 3 płaty lazanii i kładę w sumie cztery warstwy płatów. Ty, oczywiście możesz użyć blaszki innej wielkości. Wtedy trzeba będzie odpowiednio zmodyfikować proporcje.
Krok 2
Najpierw przygotuj beszamel. Masło z mąką smaż 2-3 minuty na jasnozłoto, aż zacznie skwierczeć. Dodaj mleko i Delikat. Gotuj przez 15-30 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany – sos ma być puszysty i delikatny.
Krok 3
Szpinak rozmroź i odparuj podgrzewając go na patelni, na wolnym ogniu.
Krok 4
Dno naczynia żaroodpornego lub blachy posmaruj obficie oliwą. Ułóż pierwszą warstwę płatów makaronu, a na niej warstwę szpinaku. Posyp startym żółtym serem (lub rozłóż kilka plastrów sera). Polej beszamelem, zwracając szczególną uwagę na brzegi potrawy.
Krok 5
Ułóż kolejną warstwę płatów makaronu, surowe brokuły pokrojone w plastry grubości około pół centymetra, ser i beszamel. I jeszcze jedną warstwę, tym razem ze szpinakiem. Na wierzchu rozłóż ostatnią warstwę płatów, polej beszamelem, posyp serem i oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej