Rolady w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolady w sosie borowikowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

4

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

8 szczypt

8 łyżeczek

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

8 szczypt

4 łyżeczki

2 łyżeczki

8 szczypt

1 szklanka

8 sztuk

2 sztuki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć , a potem pokroić w paski .

Krok 2

Kotlety rozklepać jak na schabowe . Każdy kotlet polać odrobiną oleju , posmarować musztardą , posypać pieprzem .

Krok 3

Przygotować farsz mieszając mięso mielone z dobrze rozkruszonym razowcem , połową pokrojonych grzybów .Doprawić rozkruszoną mini kostką Smażona Cebulką i Delikatem .

Krok 4

Na każdy kotlet nałożyć porcje farszu .

Krok 5

Zwinąć rolady .Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Posypać z wierzchu mieloną papryką .

Krok 6

Rozgrzać olej masłem . Obsmażyć rolady na rumiano . Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia i reszta grzybów . Wlać wodę .

Krok 7

Dusić ok.45 minut do godziny .

Krok 8

Kiedy zrazy są już dobre - wyjąć je z garnka i pousuwać nici ( wykałaczki czy szpilki) .Sos rozrobić z pół szklanki zimnej wody i wlać do garnka . Wymieszać , zagotować i gotować 10 minut. Dodać śmietankę . Włożyć zrazy i podgrzać.

Krok 9

Podawać po 2 sztuki na porcję z kasza ( jęczmienną lub gryczaną ) na sypko i kiszonymi ogórkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej