Rolady w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolady w sosie borowikowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

8 łyżeczek

2 sztuki

8 sztuk

4 łyżeczki

8 szczypt

8 szczypt

8 szczypt

2 łyżeczki

2 łyżki

3 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć , a potem pokroić w paski .

Krok 2

Kotlety rozklepać jak na schabowe . Każdy kotlet polać odrobiną oleju , posmarować musztardą , posypać pieprzem .

Krok 3

Przygotować farsz mieszając mięso mielone z dobrze rozkruszonym razowcem , połową pokrojonych grzybów .Doprawić rozkruszoną mini kostką Smażona Cebulką i Delikatem .

Krok 4

Na każdy kotlet nałożyć porcje farszu .

Krok 5

Zwinąć rolady .Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Posypać z wierzchu mieloną papryką .

Krok 6

Rozgrzać olej masłem . Obsmażyć rolady na rumiano . Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia i reszta grzybów . Wlać wodę .

Krok 7

Dusić ok.45 minut do godziny .

Krok 8

Kiedy zrazy są już dobre - wyjąć je z garnka i pousuwać nici ( wykałaczki czy szpilki) .Sos rozrobić z pół szklanki zimnej wody i wlać do garnka . Wymieszać , zagotować i gotować 10 minut. Dodać śmietankę . Włożyć zrazy i podgrzać.

Krok 9

Podawać po 2 sztuki na porcję z kasza ( jęczmienną lub gryczaną ) na sypko i kiszonymi ogórkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej