Rolady w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolady w sosie borowikowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

8 szczypt

8 łyżeczek

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

8 szczypt

4 łyżeczki

2 łyżeczki

8 szczypt

1 szklanka

8 sztuk

2 sztuki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć , a potem pokroić w paski .

Krok 2

Kotlety rozklepać jak na schabowe . Każdy kotlet polać odrobiną oleju , posmarować musztardą , posypać pieprzem .

Krok 3

Przygotować farsz mieszając mięso mielone z dobrze rozkruszonym razowcem , połową pokrojonych grzybów .Doprawić rozkruszoną mini kostką Smażona Cebulką i Delikatem .

Krok 4

Na każdy kotlet nałożyć porcje farszu .

Krok 5

Zwinąć rolady .Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Posypać z wierzchu mieloną papryką .

Krok 6

Rozgrzać olej masłem . Obsmażyć rolady na rumiano . Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia i reszta grzybów . Wlać wodę .

Krok 7

Dusić ok.45 minut do godziny .

Krok 8

Kiedy zrazy są już dobre - wyjąć je z garnka i pousuwać nici ( wykałaczki czy szpilki) .Sos rozrobić z pół szklanki zimnej wody i wlać do garnka . Wymieszać , zagotować i gotować 10 minut. Dodać śmietankę . Włożyć zrazy i podgrzać.

Krok 9

Podawać po 2 sztuki na porcję z kasza ( jęczmienną lub gryczaną ) na sypko i kiszonymi ogórkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej