Składniki
8 sztuk
8 łyżeczek
2 sztuki
8 sztuk
4 łyżeczki
8 szczypt
8 szczypt
8 szczypt
2 łyżeczki
2 łyżki
3 szklanki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namoczyć , a potem pokroić w paski .
Krok 2
Kotlety rozklepać jak na schabowe . Każdy kotlet polać odrobiną oleju , posmarować musztardą , posypać pieprzem .
Krok 3
Przygotować farsz mieszając mięso mielone z dobrze rozkruszonym razowcem , połową pokrojonych grzybów .Doprawić rozkruszoną mini kostką Smażona Cebulką i Delikatem .
Krok 4
Na każdy kotlet nałożyć porcje farszu .
Krok 5
Zwinąć rolady .Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Posypać z wierzchu mieloną papryką .
Krok 6
Rozgrzać olej masłem . Obsmażyć rolady na rumiano . Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia i reszta grzybów . Wlać wodę .
Krok 7
Dusić ok.45 minut do godziny .
Krok 8
Kiedy zrazy są już dobre - wyjąć je z garnka i pousuwać nici ( wykałaczki czy szpilki) .Sos rozrobić z pół szklanki zimnej wody i wlać do garnka . Wymieszać , zagotować i gotować 10 minut. Dodać śmietankę . Włożyć zrazy i podgrzać.
Krok 9
Podawać po 2 sztuki na porcję z kasza ( jęczmienną lub gryczaną ) na sypko i kiszonymi ogórkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej