Składniki
8 sztuk
8 łyżeczek
2 sztuki
8 sztuk
4 łyżeczki
8 szczypt
8 szczypt
8 szczypt
2 łyżeczki
2 łyżki
3 szklanki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namoczyć , a potem pokroić w paski .
Krok 2
Kotlety rozklepać jak na schabowe . Każdy kotlet polać odrobiną oleju , posmarować musztardą , posypać pieprzem .
Krok 3
Przygotować farsz mieszając mięso mielone z dobrze rozkruszonym razowcem , połową pokrojonych grzybów .Doprawić rozkruszoną mini kostką Smażona Cebulką i Delikatem .
Krok 4
Na każdy kotlet nałożyć porcje farszu .
Krok 5
Zwinąć rolady .Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Posypać z wierzchu mieloną papryką .
Krok 6
Rozgrzać olej masłem . Obsmażyć rolady na rumiano . Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia i reszta grzybów . Wlać wodę .
Krok 7
Dusić ok.45 minut do godziny .
Krok 8
Kiedy zrazy są już dobre - wyjąć je z garnka i pousuwać nici ( wykałaczki czy szpilki) .Sos rozrobić z pół szklanki zimnej wody i wlać do garnka . Wymieszać , zagotować i gotować 10 minut. Dodać śmietankę . Włożyć zrazy i podgrzać.
Krok 9
Podawać po 2 sztuki na porcję z kasza ( jęczmienną lub gryczaną ) na sypko i kiszonymi ogórkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej