Zapiekanka rybaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka rybaka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli chcesz, możesz upiec jedną wielką zapiekankę - na przykład w formie na tartę. Ale te małe wyglądają dużo ładniej, no i łatwiej je jeść, każdy sięga do swojej foremki.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 180 stopni). Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie - powinny być lekko twardawe, ale nie surowe. Zalej zimną wodą, pokrój w talarki. Przygotuj sos: zagotuj szalotki w winie, pozostaw na minutę na ogniu, aż szalotki się „rozpuszczą”. Wtedy dodaj śmietanę, wymieszaj, zdejmij z ognia i przypraw mini kostką czosnkową. Ryby oprósz solą i pieprzem. Na dnie każdej z 4 foremek ułóż pokrojonego w paseczki łososia oraz pokrojoną w płatki solę. Przykryj ziemniakami, a na nich ułóż owoce morza i polej sosem. Posyp oboma serami, zapiekaj około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybki Stroganoff
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej