Zapiekanka rybaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka rybaka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

19 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli chcesz, możesz upiec jedną wielką zapiekankę - na przykład w formie na tartę. Ale te małe wyglądają dużo ładniej, no i łatwiej je jeść, każdy sięga do swojej foremki.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 180 stopni). Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie - powinny być lekko twardawe, ale nie surowe. Zalej zimną wodą, pokrój w talarki. Przygotuj sos: zagotuj szalotki w winie, pozostaw na minutę na ogniu, aż szalotki się „rozpuszczą”. Wtedy dodaj śmietanę, wymieszaj, zdejmij z ognia i przypraw mini kostką czosnkową. Ryby oprósz solą i pieprzem. Na dnie każdej z 4 foremek ułóż pokrojonego w paseczki łososia oraz pokrojoną w płatki solę. Przykryj ziemniakami, a na nich ułóż owoce morza i polej sosem. Posyp oboma serami, zapiekaj około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej