Zapiekanka rybaka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

19 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli chcesz, możesz upiec jedną wielką zapiekankę - na przykład w formie na tartę. Ale te małe wyglądają dużo ładniej, no i łatwiej je jeść, każdy sięga do swojej foremki.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 180 stopni). Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie - powinny być lekko twardawe, ale nie surowe. Zalej zimną wodą, pokrój w talarki. Przygotuj sos: zagotuj szalotki w winie, pozostaw na minutę na ogniu, aż szalotki się „rozpuszczą”. Wtedy dodaj śmietanę, wymieszaj, zdejmij z ognia i przypraw mini kostką czosnkową. Ryby oprósz solą i pieprzem. Na dnie każdej z 4 foremek ułóż pokrojonego w paseczki łososia oraz pokrojoną w płatki solę. Przykryj ziemniakami, a na nich ułóż owoce morza i polej sosem. Posyp oboma serami, zapiekaj około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Torcik serowo-kokosowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej