Zapiekanka rybaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka rybaka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

19 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli chcesz, możesz upiec jedną wielką zapiekankę - na przykład w formie na tartę. Ale te małe wyglądają dużo ładniej, no i łatwiej je jeść, każdy sięga do swojej foremki.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 180 stopni). Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie - powinny być lekko twardawe, ale nie surowe. Zalej zimną wodą, pokrój w talarki. Przygotuj sos: zagotuj szalotki w winie, pozostaw na minutę na ogniu, aż szalotki się „rozpuszczą”. Wtedy dodaj śmietanę, wymieszaj, zdejmij z ognia i przypraw mini kostką czosnkową. Ryby oprósz solą i pieprzem. Na dnie każdej z 4 foremek ułóż pokrojonego w paseczki łososia oraz pokrojoną w płatki solę. Przykryj ziemniakami, a na nich ułóż owoce morza i polej sosem. Posyp oboma serami, zapiekaj około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka rybaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej