Orientalne krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne krewetki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

347 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

450 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

80 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Szalotki, chilli i czosnek drobno posiekaj.

Orientalne krewetki - Krok 1

Krok 2

Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na 15 minut, a gdy odzyskają jędrność przekrój je na pół. Jeśli używasz pieczarek pokrój świeże grzyby bez namaczania. Paprykę pokrój w plastry.

Orientalne krewetki - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szalotki, czosnek i ostrą paprykę, po jakimś czasie dodaj krewetki, groszek cukrowy, grzyby i czerwoną paprykę.

Orientalne krewetki - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem smaż około 3 minut, na koniec zalej rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu Fixem Knorr.

Orientalne krewetki - Krok 4

Krok 5

Całość gotuj jeszcze minutę, dodaj sok z limonki i kiełki sojowe. Danie podawaj z ryżem posypane obficie natką kolendry

Orientalne krewetki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne krewetkiOrientalne krewetki

Delikatne mięso krewetek z warzywami w pachnącym, lekko kwaśnym i ostrym sosie podane z ryżem przeniesie cię w parę chwil do odległej Azji. Dania kuchni orientalnej z wykorzystaniem owoców morza, tylko pozornie wydają się skomplikowane. Prawda jest zupełnie inna – to szybkie, smaczne i niezwykle efektowne potrawy, które pokochasz. Owoce morza od kilku lat są łatwo dostępne również w Polsce, a najbardziej popularne spośród są właśnie krewetki. Najlepsze będą te duże i świeże, jeszcze w pancerzykach, ale możesz kupić też już obrane i mrożone. Po różowym kolorze poznasz czy krewetki były już gotowane – wymagają one krótszego czasu smażenia. Na orientalną ucztę dla czterech osób wystarczy kilkanaście krewetek i kompozycja warzyw. Nie zapomnij o grzybach shitake, które są ważnym składnikiem dalekowschodniej kuchni, ale jeśli nie uda ci się ich kupić, zastosuj pieczarki. Orientalne krewetki w sosie z warzywami podawaj na ryżu.