
Składniki
16 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
3 sztuki
80 gramów
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Szalotki, chilli i czosnek drobno posiekaj.

Krok 2
Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na 15 minut, a gdy odzyskają jędrność przekrój je na pół. Jeśli używasz pieczarek pokrój świeże grzyby bez namaczania. Paprykę pokrój w plastry.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szalotki, czosnek i ostrą paprykę, po jakimś czasie dodaj krewetki, groszek cukrowy, grzyby i czerwoną paprykę.

Krok 4
Wszystko razem smaż około 3 minut, na koniec zalej rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu Fixem Knorr.

Krok 5
Całość gotuj jeszcze minutę, dodaj sok z limonki i kiełki sojowe. Danie podawaj z ryżem posypane obficie natką kolendry

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalne krewetki
Delikatne mięso krewetek z warzywami w pachnącym, lekko kwaśnym i ostrym sosie podane z ryżem przeniesie cię w parę chwil do odległej Azji. Dania kuchni orientalnej z wykorzystaniem owoców morza, tylko pozornie wydają się skomplikowane. Prawda jest zupełnie inna – to szybkie, smaczne i niezwykle efektowne potrawy, które pokochasz. Owoce morza od kilku lat są łatwo dostępne również w Polsce, a najbardziej popularne spośród są właśnie krewetki. Najlepsze będą te duże i świeże, jeszcze w pancerzykach, ale możesz kupić też już obrane i mrożone. Po różowym kolorze poznasz czy krewetki były już gotowane – wymagają one krótszego czasu smażenia. Na orientalną ucztę dla czterech osób wystarczy kilkanaście krewetek i kompozycja warzyw. Nie zapomnij o grzybach shitake, które są ważnym składnikiem dalekowschodniej kuchni, ale jeśli nie uda ci się ich kupić, zastosuj pieczarki. Orientalne krewetki w sosie z warzywami podawaj na ryżu.