Orientalne krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne krewetki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

299 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

80 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Szalotki, chilli i czosnek drobno posiekaj.

Orientalne krewetki - Krok 1

Krok 2

Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na 15 minut, a gdy odzyskają jędrność przekrój je na pół. Jeśli używasz pieczarek pokrój świeże grzyby bez namaczania. Paprykę pokrój w plastry.

Orientalne krewetki - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szalotki, czosnek i ostrą paprykę, po jakimś czasie dodaj krewetki, groszek cukrowy, grzyby i czerwoną paprykę.

Orientalne krewetki - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem smaż około 3 minut, na koniec zalej rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu Fixem Knorr.

Orientalne krewetki - Krok 4

Krok 5

Całość gotuj jeszcze minutę, dodaj sok z limonki i kiełki sojowe. Danie podawaj z ryżem posypane obficie natką kolendry

Orientalne krewetki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bulion z wątróbką
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne krewetkiOrientalne krewetki

Delikatne mięso krewetek z warzywami w pachnącym, lekko kwaśnym i ostrym sosie podane z ryżem przeniesie cię w parę chwil do odległej Azji. Dania kuchni orientalnej z wykorzystaniem owoców morza, tylko pozornie wydają się skomplikowane. Prawda jest zupełnie inna – to szybkie, smaczne i niezwykle efektowne potrawy, które pokochasz. Owoce morza od kilku lat są łatwo dostępne również w Polsce, a najbardziej popularne spośród są właśnie krewetki. Najlepsze będą te duże i świeże, jeszcze w pancerzykach, ale możesz kupić też już obrane i mrożone. Po różowym kolorze poznasz czy krewetki były już gotowane – wymagają one krótszego czasu smażenia. Na orientalną ucztę dla czterech osób wystarczy kilkanaście krewetek i kompozycja warzyw. Nie zapomnij o grzybach shitake, które są ważnym składnikiem dalekowschodniej kuchni, ale jeśli nie uda ci się ich kupić, zastosuj pieczarki. Orientalne krewetki w sosie z warzywami podawaj na ryżu.