Orientalne krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne krewetki

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

339 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

80 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Szalotki, chilli i czosnek drobno posiekaj.

Orientalne krewetki - Krok 1

Krok 2

Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na 15 minut, a gdy odzyskają jędrność przekrój je na pół. Jeśli używasz pieczarek pokrój świeże grzyby bez namaczania. Paprykę pokrój w plastry.

Orientalne krewetki - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szalotki, czosnek i ostrą paprykę, po jakimś czasie dodaj krewetki, groszek cukrowy, grzyby i czerwoną paprykę.

Orientalne krewetki - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem smaż około 3 minut, na koniec zalej rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu Fixem Knorr.

Orientalne krewetki - Krok 4

Krok 5

Całość gotuj jeszcze minutę, dodaj sok z limonki i kiełki sojowe. Danie podawaj z ryżem posypane obficie natką kolendry

Orientalne krewetki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne krewetkiOrientalne krewetki

Delikatne mięso krewetek z warzywami w pachnącym, lekko kwaśnym i ostrym sosie podane z ryżem przeniesie cię w parę chwil do odległej Azji. Dania kuchni orientalnej z wykorzystaniem owoców morza, tylko pozornie wydają się skomplikowane. Prawda jest zupełnie inna – to szybkie, smaczne i niezwykle efektowne potrawy, które pokochasz. Owoce morza od kilku lat są łatwo dostępne również w Polsce, a najbardziej popularne spośród są właśnie krewetki. Najlepsze będą te duże i świeże, jeszcze w pancerzykach, ale możesz kupić też już obrane i mrożone. Po różowym kolorze poznasz czy krewetki były już gotowane – wymagają one krótszego czasu smażenia. Na orientalną ucztę dla czterech osób wystarczy kilkanaście krewetek i kompozycja warzyw. Nie zapomnij o grzybach shitake, które są ważnym składnikiem dalekowschodniej kuchni, ale jeśli nie uda ci się ich kupić, zastosuj pieczarki. Orientalne krewetki w sosie z warzywami podawaj na ryżu.