Orientalne krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne krewetki

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

328 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

80 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Szalotki, chilli i czosnek drobno posiekaj.

Orientalne krewetki - Krok 1

Krok 2

Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na 15 minut, a gdy odzyskają jędrność przekrój je na pół. Jeśli używasz pieczarek pokrój świeże grzyby bez namaczania. Paprykę pokrój w plastry.

Orientalne krewetki - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szalotki, czosnek i ostrą paprykę, po jakimś czasie dodaj krewetki, groszek cukrowy, grzyby i czerwoną paprykę.

Orientalne krewetki - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem smaż około 3 minut, na koniec zalej rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu Fixem Knorr.

Orientalne krewetki - Krok 4

Krok 5

Całość gotuj jeszcze minutę, dodaj sok z limonki i kiełki sojowe. Danie podawaj z ryżem posypane obficie natką kolendry

Orientalne krewetki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne krewetkiOrientalne krewetki

Delikatne mięso krewetek z warzywami w pachnącym, lekko kwaśnym i ostrym sosie podane z ryżem przeniesie cię w parę chwil do odległej Azji. Dania kuchni orientalnej z wykorzystaniem owoców morza, tylko pozornie wydają się skomplikowane. Prawda jest zupełnie inna – to szybkie, smaczne i niezwykle efektowne potrawy, które pokochasz. Owoce morza od kilku lat są łatwo dostępne również w Polsce, a najbardziej popularne spośród są właśnie krewetki. Najlepsze będą te duże i świeże, jeszcze w pancerzykach, ale możesz kupić też już obrane i mrożone. Po różowym kolorze poznasz czy krewetki były już gotowane – wymagają one krótszego czasu smażenia. Na orientalną ucztę dla czterech osób wystarczy kilkanaście krewetek i kompozycja warzyw. Nie zapomnij o grzybach shitake, które są ważnym składnikiem dalekowschodniej kuchni, ale jeśli nie uda ci się ich kupić, zastosuj pieczarki. Orientalne krewetki w sosie z warzywami podawaj na ryżu.