Jajka zapiekane w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka zapiekane w pomidorach

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

6 sztuk

1 szczypta

6 sztuk

6 łyżeczek

1 łyżka

6 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomidorów wytnij spód, wyjmij miąższ łyżka, wnętrze oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Podsmaż plastry wędliny, gdy powstaną wgłębienia do środka połóż na nich pomidory.

Krok 3

Do środka pomidorów wbij jajko. Posyp solą i na wierzch połóż po łyżeczce masła.

Krok 4

Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut. Na koniec posyp posiekaną zieleniną.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej