Zapiekanka z kalarepą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kalarepą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

20 gramów

4 sztuki

0.2 litra

3 sztuki

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj garnek osolonej, wrzącej wody i ugotuj w nim obrane, umyte i pokrojone w kawałki kalarepki. Po ok.10 min. odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 2

Przygotuj cztery żaroodporne miseczki wysmarowane tłuszczem i ułóż w nich kawałki ugotowanej kalarepy. Oprósz płatkami migdałowymi i ułóż rozkrojone w ósemki pomidory.

Krok 3

Z jajek, śmietany i połowy parmezanu przygotuj sos, dopraw do smaku na ostro i zalej przygotowane zapiekani. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok.15 min. Wyciągnij, oprósz zapiekanki resztą sera i zapiekaj jeszcze przez ok.5-10 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kalarepą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kalarepą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kalarepą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kalarepą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kalarepą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kalarepą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kalarepą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kalarepą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej