
Składniki
1 kilogram
20 gramów
4 sztuki
0.2 litra
3 sztuki
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj garnek osolonej, wrzącej wody i ugotuj w nim obrane, umyte i pokrojone w kawałki kalarepki. Po ok.10 min. odcedź i przelej zimną wodą.
Krok 2
Przygotuj cztery żaroodporne miseczki wysmarowane tłuszczem i ułóż w nich kawałki ugotowanej kalarepy. Oprósz płatkami migdałowymi i ułóż rozkrojone w ósemki pomidory.
Krok 3
Z jajek, śmietany i połowy parmezanu przygotuj sos, dopraw do smaku na ostro i zalej przygotowane zapiekani. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok.15 min. Wyciągnij, oprósz zapiekanki resztą sera i zapiekaj jeszcze przez ok.5-10 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej