
Składniki
1 kilogram
20 gramów
4 sztuki
0.2 litra
3 sztuki
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj garnek osolonej, wrzącej wody i ugotuj w nim obrane, umyte i pokrojone w kawałki kalarepki. Po ok.10 min. odcedź i przelej zimną wodą.
Krok 2
Przygotuj cztery żaroodporne miseczki wysmarowane tłuszczem i ułóż w nich kawałki ugotowanej kalarepy. Oprósz płatkami migdałowymi i ułóż rozkrojone w ósemki pomidory.
Krok 3
Z jajek, śmietany i połowy parmezanu przygotuj sos, dopraw do smaku na ostro i zalej przygotowane zapiekani. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok.15 min. Wyciągnij, oprósz zapiekanki resztą sera i zapiekaj jeszcze przez ok.5-10 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























