Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Autor: Beata Przybylak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

18 plastrów

10 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek

Krok 2

Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,

Krok 3

A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)

Krok 4

Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

Krok 5

Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance

Krok 6

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy

Krok 7

Układamy warstwę makaronu

Krok 8

Na makaronie kładziemy warstwę mięsa

Krok 9

Smarujemy sosem beszamelowym

Krok 10

Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone

Krok 11

Układamy drugą i trzecią warstwę

Krok 12

Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem

Krok 13

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej