
Składniki
50 dekagramów
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
0.5 szklanki
30 dekagramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowuj ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Wlej mleko, wbij jajka i dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
Krok 2
Cukinię po umyciu obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
Pora umyj i pokrój w cienkie pół plasterki.
Krok 4
Dymkę ze szczypiorkiem oraz koperek umyj, odsącz i posiekaj.
Krok 5
Warzywa wymieszaj dokładnie z ciastem i sosem sojowym.
Krok 6
Łyżką nabieraj niewielkie porcje masy. Kładź je na rozgrzany olej i smaż placki z obu stron do czasu, gdy się zarumienią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej