
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
3 łyżki
500 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia opłukać, oczyścić z większych ości. Jeżeli płaty są zbyt szeroki pokroić je na mniej więcej dwu-trzy centymetrowe i lekko posolić. Wszystkie składniki marynaty rozdrobnić w blenderze, rozsmarować na filetach łososia z obu stron. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki (najlepiej przygotować dzień wcześniej – chłodziłam trzy godziny).
Krok 2
Grill - posmarowane marynatą mięso położyć na tackach do grillowania i opiekać na rozgrzanym grillu. Patelnia do grillowania - Łososia wyjąć z lodówki i układać na rozgrzanej patelni grillowej. Piec kilka minut z obu stron.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej